Цркву подарио завичају!

У традицији Старог Влаха : црква брвнара на Зборишту

У традицији Старог Влаха : црква брвнара на Зборишту

У Драглици је јуче на сеоску заветину, освештана црква брвнара, а у новоподигнутој богомољи обављено је и прво крштење. Црква је задужбина Страхиње Кутлешића коме су овде корени, а живи и ради у Италији, а освештали су је владика жички Јустин и игуман Хиландара Методије, у присуству бројних гостију и мештана овог краја.

Храм је подигнут на Зборишту са кога поглед пуца на засеоке разбацане по падинама Муртенице. Одлуком епископа жичког Јустина за добротворе су проглашени Страхиња Кутлешић, Миланко Јовановић, Милан и Десимир Марјановић и Општина Чајетина и њима су уручене повеље.

Са звоника подигнутог уз цркву на молитву и окупљање позиваће звоно донето из Русија, а у цркви је и светиња, икона Свете Богородице Млекопитатељнице коју је из Хиландара допратила манастирска братија.

-Драглица никада није имала своју цркву, а село и планина су заслужили да имају украс на Зборишту. Овде су ми корени и подигао сам цркву у жељи да се народ врати традицији завичају. Посебно ми је драго што се толико земљака срело ових дана и данас, и што се поправљају путеви, обнављају старе куће, уређују гробља и договарају нове акције. Обнављамо и народни сабор који је последњи пут на Треће Тројице одржан 1979. године- каже ктитор Страхиња Кутлешић (45).



Црква брвнара посвећена Светој Тројици подигнута је на старом саборишту са кога су некада кретале и крстоноше, а грађена је у традицији Старог Влаха. За грађу цркве бирано је 150 кубика доземака црног бора старих два и по века. По народном календару и науку старих мајстора сечени су у децембру када дрво мирује и делом сушени природно, у витлу.

-Посечени су пре две године у шумама изнад Вишеграда, с оне стране Дрине. Доземци, први трупци бора, најквалитетнији су и смолом најбогатији део стабла. Бирали смо их јер нема бољих за градњу, брвна су сами луч и трају за вечност -каже главни мајстор Мирослав Арсенијевић из Чачка.

Са црквом је на Зборишту оживело и сабориште. Први пут после четити деценије, овде се синоћ играло коло до ситних сати и веселило се као некада. На сабор су дошли мештани села са обе стране Увца, комшије са Златибора и од Моравице, а свирале су две музике.

-Надамо се да ће идуће године одавде опет кренути и крстоноше. Обичај обиласка села прекинут је у поратним годинама , а од крстоноша из те последње литије жива су само тројица, Дарко и Милисав Зечевић и Секула Шуљагић- каже мештанин Неђо Грујичић, дрвосеча у пензији.

Наставак радова

Радови на крову цркве и звонику који нису приведени крају због временских неприлика и других околности биће настављени наредних дана, каже свештеник Јован Стојковић, парох доброселички.
Мештани кажу да има и обећања да ће бити асфалтирана и последња деоница од 700 метара на путу од магистрале на Пријеворцу до Зборишта, као и наставак кружног пута преко засеока Кутлешићи до Великог моста.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.