Канализација на Златару стигла до суда

Одрађен тек део посла - радови почели у септембру 2021.

Одрађен тек део посла - радови почели у септембру 2021.

Радови на изградњи канализационе мреже у другој туристичкој зони на Златару, започети пре скоро две године, запали су у ћорсокак. Посао вредан 51,6 милиона динара требало је да буде завршен најкасније до краја 2021, а уместо тога, због неспоразума између извођача радова на једној и општине и државе на другој страни, који заједнички финансирају пројекат, читава ствар завршила је на суду.

Општина, тврде надлежни, већ дуже време кубури са „неозбиљним и неодговорним извођачима“, али је, како истичу, изградња канализације на Златару један од најочигледнијих примера да су овако крупне инвестиције најчешће превелики „залогај“ за њихове углавном слабашне капацитете.

-Пријепољска фирма „Ровчанин Инжењеринг“ добила је посао као најповољни понуђач на тендеру који је расписало Министарство привреде. Министарство финансира пројекат са 42 милиона динара, док је из локалног буџета за завршетак посла требало да буде опредељено близу осам милиона динара - појашњава председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић, уз напомену да су радови започели у првој половини септембра 2021. а да је требало да буду завршени у року од 60 календарских дана.

Председник Васиљевић за „Варошке новине“ тврди да је већ у старту било јасно да је овај рок „немогућа мисија“ за извођача, како због недовољних људских ресурса и техничких капацитета, тако и због тада неповољних временских прилика. Рок је прекорачен, те продужен, па опет прекорачен, након чега почињу озбиљнији неспоразуми на релацији локална самоуправа – извођач. Уследиле су жалбе, молбе, дописи ресорном Министарству...

И „Ровчанин Инжењеринг“ је, како сазнајемо, имао своје приговоре и замерке на одређене потезе локалне самоуправе, те су и једни и други незадовољни сарадњом на крају „пресавили табак“ и поднели тужбе. О детаљима у тужбама и свим разлозима сукоба не желе да коментаришу ни једна ни друга страна (Општина и Министарство) јер је у току судски процес код надлежног Привредног суда у Београду.

Оно што је познато јесте да је да су пријепољски неимари, и поред свих перипетија, успели да заврше значајан део посла, а који је у целости подразумевао: изградњу два километра дуге канализационе мреже, црпне станице са комплетном електро и машинском опремом, као и постављање два слоја асфалтне подлоге дуж читавог канализационог система.

-Истина је да је извођач до сада завршио део планираног посла и све му је плаћено у уговореним роковима –потврђује председник Васиљевић. - Како бисмо канализациону мрежу пустили у функцију, из локалне касе издвојићемо још потребних милион динара, док ћемо за средства за асфалтирање два километра пута морати да се сналазимо из других извора. Катастрофално је што је око 11.000.000 динара из републичког буџета у оквиру овог пројекта „пропало“ јер је то био наменски новац који је морао да се утроши у предвиђеној календарској години.

На новинарско питање зашто се милион динара за покретање канализационог система у другој туристичкој зони није обезбедио прошлогодишњим или овогодишњим буџетом односно ребалансима, председник одговара да се ништа није смело радити док постојеће стање не прође процедуру стручног вештачења.

Да ли ће овај важан пројекат на крају бити само још једна пропала инвестиција, остаје да се види. У локалној самоуправи обећавају да се то, ипак, неће десити јер је реч о веома значајном инвестиционом подухвату. Он каже да је изградња канализационог система у другој туристичкој зони значајна , како за подстицај даљег инвестирања и привредних активности, тако и за шири контекст у области заштите животне средине и валоризације природних ресурса Златара као ваздушне бање.

-Фекална мрежа у дужини од 1.951 метар налази се на потесу Златар - крак Брдо - Црвене воде - Дрмановићи. Реч је о великом подручју, на којем се налази најмање 300 викендица, туристичких, угоститељских и стамбених објеката, као и поједини привредни субјекти. Од изузетне важности је да сви они добију прикључак на канализациону мрежу и тај се посао мора завршити - каже председник Васиљевић.
* * *
ТРПЕ ЗБОГ ИЗВОЂАЧА : Због неодговорних извођача, неиспуњавања њихових уговорних обавеза, како у квалитету радова, тако и у прекорачењу рокова, општина трпи велику штету. Али, не само у финансијском смислу. Губимо углед код грађана, којима смо обећали да ћемо одређене, за њихов живот важне пројекте, и реализовати – наглашава председник општине Радосав Раде Васиљевић.

- Највише смо проблема имали са појединим путарима, који испуњавају потребне референце на тендерима, добију посао, асфалтирају део улица и сеоских путева, али га не заврше до краја, те планиране деонице преносимо у наредну буџетску годину. Али, тада цена радова више није иста, већ готово дупло скупља. Зато молим такве извођаче, посебно оне са којима смо до сада имали негативних искустава, да се више не јављају на тендере. Мање ће „болети глава“ и нас и њих- каже Васиљевић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.