Петровдански сабор српске омладине на Јавору

Најављен долазак и председника државе: Код споменика мајору Илићу

Најављен долазак и председника државе: Код споменика мајору Илићу

У организацији општина Нова Варош и Ивањица и Хуманитарне организације «Стара Рашка», а под покровитељством председника Србије Александра Вучића, у четвртак, 12.јула, на Јавору ће се одржати традиционални Сабор српске омладине из матице и расејања.Манифестацију, коју је Хуманитарна организација «Стара Рашка» установила пре десет година, у част јунацима Јаворског рата, обележиће богат програм, који ће својим присуством увеличати и председник државе.

Обележавање Јаворског рата, у коме је од 1876. до 1878. године животе за слободу дало близу 20.000 војника, започеће у 9 сати литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору, а потом ће уследити одавање почасти и полагање венаца на споменик мајору Илићу и споменик погинулим борцима на Калипољу (од 10 до 11.30 сати).

Према прецизно утврђеној сатници у 11 и 30 преседник Србије Александар Вучић свечано ће отворити новоасфалтирани пут Љепојевићи-Јавор, а у 12 сати почеће Час историје посвећен Јаворском рату, кроз изложбу оригиналних слика и графика о Јаворском рату, које је организатор ове манифестације обезбедио из Војно-историјског музеја у Паризу. Пригодан културно-уметнички програм биће приређен од 13 до 15 сати, након чега ће уследити народно весеље.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.