Тавничко језеро спас од летњих врућина !

Све више гостију- Тавничко језеро (Фото: Ж. Дулановић)

Све више гостију- Тавничко језеро (Фото: Ж. Дулановић)

Многи су протеклог викенда спас од јулских врућина пронашли у води Тавничког језера које ће по свему судећи прави хит бити и овог лета.

Вода у језеру је чиста и топлија него на језерима у оближњем кањону Увца па је идеално за купање. Има две мање неуређене плаже које су крцате у време годишњих одмора. Међу купачима и гостима највише је туриста који одседају на Златибору, као и путника магистралом за море који сврате да се освеже и предахну, и  тек по који Нововарошанин.

Тавничко језеро налази се у Драглици, на око 200 метара изнад магистрале, од Тавника ка Златибору, и до њега се може стићи солидним макадамским друмом. Језеро је окружено четинарском шумом и склоњено од погледа, па су до скора за њега знали само истински заљубљеници у планину.

Формирано је пре тридесетак година на дну јаме коју су ископали рудари тражећи руду магнезита. Дугачко је 70 и широко око 40 метара, а због стрмих, готово вертикалних падина до воде се може сићи само на два места. Највећа дубина је, кажу мештани, осам метара, а измерили су је на средини језера. На месту где је данас језеро до затварања рудника налазио се такозвани „дневни коп“, а мештани кажу да се овде на Косама вадила најквалитетнија руда магнезита.

-Пуне га два јака извора и вода у језеру је увек бистра. Језеро је заклоњено од ветра и нема таласа, па је прави рај за купаче. Нема ни чамаца, а мештани су овде својевермено убацили и рибљу млађ. Данас има лепих примерака рибе, али како се ради о малој количини на снази је трајна забрана риболова – кажу за "Варошке новине" мештани.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.