Рабаџије Жунићи узели прва места на влаку на Стражи

Традиционално на Видовдан - на Стражи (Фотоси: Ж. Дулановић)

Традиционално на Видовдан - на Стражи (Фотоси: Ж. Дулановић)

Рабаџија Милан В. Жунић из Кућана са својом запрегом освојио је прво место у тешкој, а Милан Ј. Жунић из Доње Беле Реке прво место у лакој категорији на такмичењу које је одржано данас на Стражи на падинама Муртенице.

На превоју између Горње Беле Реке и Љубиша окупило се њих десетак из села са тромеђе нововарошке, чајетинске и ивањичке општине, да виде ко је вештији а чија воловска запрега бржа и јача у вучењу чамових трупаца на влаци, али и да се друже и договарају о пословима. Такмичење „Влака Муртенице“ већ четврту годину на Видовдан организује млади али искусни Милан В. Жунић. Он је обезбедио и новац за награде које нису мале, извлачећи грађу из неприступачних шума.

-Напорно се током године ради, а мени су оваква такмичења одмор за душу. Рабаџијски хлеб је са седам кора, али ја волим рабаџилук и волове. Гајили су их мој отац, деда и прадеда, па их гајим и ја– каже за "Варошке новине" Милан В. Жунић (30).

„Влака Муртенице“ је друго такмичење рабаџије ове године у западној Србији, а биће их неколико. У „тешкој“ категорији за запреге теже од 15 товара, такмичило се шест рабаџија. Чамов трупац од 1,5 кубика, тежак тону и по, волови су вукли уз брдо скоро 100 метара. Друго место освојио је рабаџија Мирослав Милојевић из Горње Беле Реке који је за првопласираним Миланом В. Жунићем заостао свега девет секунди, а треће Милија Виторовић из Доње Беле Реке. У „лакој“ категорији други је био Милан Весовић из Љубиша, а трећи Милош Драшковић из Мочиоца.

(Опширније у следећем броју „Варошких новина“)

Новац и пехар најбољима- део учесника такмичења

Без премца- Милан В. Жунић  и Милан Ј. Жунић

У две категорије, за запреге лакше и теже од 15 товара

Укупно 10 запрега, шест у тешкој и четири у лакој категорији

Лагано рабаџијски - Милош Драшковић

Припомагали и најмлађи

Савети старијих и искуснијих често добро дођу

Није било лако ни рабаџијама ни воловима

Уз брдо 100 метара

Организатор и шампион- Милан В. Жунић

Заслужено друго место у тешкој категорији-Мирослав Милојевић

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.