Гради се котларница на био масу, грејаће јавни сектор

Макета будуће котларнице

Макета будуће котларнице

У Новој Вароши почела је недавно изградња прве котларнице на био-масу. Гради се код „нове“ школе, а план је да се у функцију стави већ ове грејне сезоне. Инвестицију вредну 231,7 милиона динара у потпуности финансира држава.

Пројекат се реализује у оквиру друге фазе реконструкције Основне школе „Живко Љујић“, кроз Програм за обнову и унапређење објеката у јавној својини у области образовања. Финансира се у целости из буџета Министарства за јавна улагања, а извођач радова је конзорцијум на чиме је челу предузеће ГАТ ДОО из Новог Сада. Извођач је дужан да посао заврши најкасније до краја лета, по принципу „кључ у руке“. Тренутно се паралелно изводе земљани, грађевински и монтажни радови.

-Нова котларница биће на дрвну сечку, са могућношћу да се у будућности преоријентише на пелет. Капацитета је 650 киловати, а уз котларницу, градиће се и нови топловод, којим ће се топлотном енергијом снабдевати четири школске зграде са спортском двораном, Спортска хала, Библиотека и Завичајни музеј, као и два 'крила' зграде у центру града у којој су смештени Општинска управа, суд, пореска, катастар, Центар за социјални рад и Национална служба за запошљавање – каже за „Варошке новине“ заменик председника општине Нова Варош др Бранко Бјелић.

Нова котларница замениће постојећу на лож уље у основној школи и растеретити ону на мазут у згради Поште, али на њу, како кажу у локалној самоуправи, неће моћи да се „каче“ стамбени објекти .

-Пуштањем у рад нове котларнице уштедеће се на енергентима јер она неће грејати пуним капацитетом у поподневним сатима и викендом када не раде школе и јавне установе.Смањиће се и загађење јер ће се као енергент користити исључиво био-маса – наглашава Бјелић.

Котларницом ће газдовати предузеће „Енергија Златар НВ“ чији је оснивач Општина, а које у свом систему има четири котларнице на мазут и две интерне на пелет у Вртићу и Дому здравља.

-Уз додатну обуку радника, спремни смо да преузмемо газдовање над новом котларницом. Уколико се све буде одвијало по утврђеној динамици, радови би требало да буду завршени до августа, када је планирано да се котларница најпре пусти у пробни рад, а потом и у функцију средином октобра када почиње грејна сезона– појашњава директор „Енергије Златар НВ“ Владимир Трипковић.

Иначе, реализацију овог пројекта општинско руководство је најавило још у мају 2019. када је држава обезбедила пола милиона евра за комплетну реконструкцију „нове“ зграде Основне школе, али је планове омела корона.

Радови у току 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.