"Сусрети златарских села" и ове године 7. јула на вису Џаде

Такмичење у десетак дисциплина - скок из места у даљ

Такмичење у десетак дисциплина - скок из места у даљ

Горштаци ће се и ове године на Ивањдан, недеља 7. јул, на вису Џаде у Мушковини такмичити у старим чобанским вештинама и умећу дрвосеча, а бираће се и „Мис Златара“. „Сусрети златарских села“, 12. по реду, почеће у 9,30 сати, а учеснике и посетиоце забављаће дувачки оркестар. До виса Џаде и некадашњег састајалишта чобана, дрвосеча и рабаџија, стиже се асфалтним путем од превоја на Сувом бору.

Екипе села са тромеђе Нове Вароши, Пријепоља и Сјенице, такмичиће се у бацању камена с рамена, вучењу кличка, трчању и скоку у даљ , а одмериће снагу и спретност у стругању балвана кладаром, надвлачењу конопца, малом фудбалу и одбојци. Најмлађи посетиоци трчаће на ливади, док ће се рабаџије надметати у извлачењу трупаца „на влаци“ воловском запрегом за које влада велико интересовање. За власнике три најуспешнија пара волова обезбеђене су новчане награде.

Пријаве за такмичћење сеоских екипа подносе се Верку Јовановићу, председнику Организационог одбора на број телефона 064 31-40-493, а рабаџија шумару Гроздимиру Грбовићу на телефон број 064 8564139. На 12. „Сусретима златарских села“ по други пут се организује избор „Мис Златара“. Победници ће припасти седмодневни боравак у Чању, а две пратиље добијају викенд на Златибору. Девојке се могу пријавити др Марији Антић на број телефона 064 15-33-388.

Учесници 12. „Сусрета златарских села“ одаће пошту Стојану Брајовићу (1947-2021), из Ужица, сахрањеном у родној Мушковини. Брајовић је био поштоваоц традиције, заљубљеник у планину Златар и са члановима породице иницијатор одржавања „Сусрета златарских села“, уз окупљање групе ентузијаста.

 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.