Бранка Ракоњац: У првом Средње места има за све осмаке

Бранка Ракоњац, директорка Средње школе

Бранка Ракоњац, директорка Средње школе

Средња школа планира да у први разред упише 112 ђака, колико има и осмака у нововарошким основним школама. Министарство просвете нам је одобрило упис четири одељења са по 28 ђака, на два гимназијска смера, друштвено-језички и природно-математички, и занимањима електротехничар рачунара и машински техничар моторних возила. На свим понуђеним смеровима школовање траје четири године- каже за „Варошке новине“ директорка Средње школе у Новој Вароши Бранка Ракоњац.

У Средњој школи су задовољни јер су планом уписа одобрена 22 места више него лане, а посебно што је након две године враћен друштвено-језички смер. Због понуђених смерова очекују и боље уписне резултате него претходних година. Ово је, иначе, само епилог вишемесечног преговарања и„дописивања“ на релацији Средња школа – Министарство просвете, које због рационализације и пада ученичке популације посебно у малим срединама није баш благонаклоно да уписом понуди више или бар једнако места колико у датој општини има осмака.

Директорка Бранка Ракоњац истиче да је више него одлична вест што су надлежни, ипак, уважили њену аргументацију о томе колико је важно да се свим ученицима осмог разреда са овог подручја пружи могућност да школовање наставе у свом завичају.

-То је дугорочно и стратешки значајно. Нова Варош је мала општина која се суочава са миграционим неприликама. Један од разлога исељавања је и избор образовних смерова у Средњој школи и одобрени број места за упис. Родитељи осмака су сваке године забринути у ишчекивању плана уписа јер им смањеним избором профила и ограниченим бројем одељења не преостаје ништа друго већ да њихова деца напусте свој дом и родни град. А то за родитеља значи ризик и опасност да дете од 14,15 година одвоје од куће, као и огроман финансијски терет са којим многи не могу да се изборе – наглашава Ракоњац, и додаје: - Због оваквих ситуација и околности, није редак случај да се због уписа деце из Нове Вароши селе читаве породице.Управо из ових разлога школа осећа одговорност према родитељима и зато смо одлучни у борби да се њиховој деци омогући школовање на понуђеним смеровима, који, иначе, пружају равноправан избор и за девојчице и за дечаке. Ако смо се већ из пуно напора и ангажовања изборили да добијемо места колико је и осмака, позивамо родитеље да своју децу упишу у нашу школу и искористе вишеструке погодности наставка образовања у свом граду.


Места за 112 нових ђака - Средња школа

Средња школа је пре коначног дефинисања предлога плана уписа за ову годину међу осмацима са територије читаве општине спровела анкету са питањем на којим средње-образовним профилима би желели да се школују. У складу с тим је, кажу, Министарству и упућен предлог квота и смерова.

-За понуђене профиле из подручја рада економија, право и администрација, потом трговина, угоститељство и туризам, као и за трогодишња занимања на пољу рада машинства, обраде метала и електротехнике, изјаснило се свега неколико ученика осмог разреда. Највише интересовања ђаци су испољили за природно-математички, друштвено-језички и смер машински техничар моторних возила, као и за смер електротехничар рачунара. Током анкете за сваки од ових смерова изјаснило се по 20 и више ђака што охрабрује- каже директорка Бранка Ракоњац.
----------------
СТРУЧНИ КАДАР

У Средњој школи напомињу да је у овој образовној установи у потпуности заступљен стручни кадар, ученицима се пружа квалитетно образовање, о чему најбоље сведоче значајни успеси њених ђака и професора на такмичењима свих нивоа, као и многобројне награде којим је школа овенчана за висок квалитет у процесу образовно-васпитног рада.

Реч је о модерној школи која својим ђацима пружа чврст темељ за упис на разнородне државне факултете, али и могућност да се током школовања у потпуности оспособе да започну рад у струци и брже дођу до жељеног запослења. Установа нуди и разноврсне ваннаставне активности и пружа могућност свим својим полазницима да искажу и испоље своје таленте и вештине.
----------------
УПИСНА ГРОЗНИЦА

За осмаке креће уписна грозница. У понедељак 17. јуна полаже се српски односно матерњи језик и књижевност, дан касније математика, а 19. јуна један од изборних предмета. Прелиминарни резултати су 21.јуна, а коначни три дана касније. Упис је 2. и 3. јула.

-Осмаци су имали могућност да бирају неколико предмета, а у највећем обиму определили су се, као и прошле године, за географију и билогију – каже Ристо Поповић, директор ОШ “Живко Љујић“ у Новој Вароши, из које ове године излази 85 ученика и ученица осмог разреда.

У пет сеоских школа осми разред завршава укупно 27 ђака, 10 у ОШ “Гојко Друловић“ у Радоињи, девет у ОШ “Момир Пуцаревић“ Акмачићи, шест у ОШ “Кнезови Рашковићи“ у Божетићима, и по један осмак у ОШ “Вук Караџић“ у Јасенову и ОШ “Добрица Рајић“ у Бистрици.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.