Дана Гудурић : У Вртићу нема листе чекања, упис до 31. маја

Дана Гудурић, директорка Предшколске установе

Дана Гудурић, директорка Предшколске установе

У Предшколској установи „Паша и Наташа“ не постоје никакве „листе чекања“, како се спекулише у делу јавности, већ јасна правила и законске обавезе којих се родитељи морају придржавати. То значи да своје малишане у ову установу могу уписати само у терминима који су предвиђени конкурсима. За предшколце упис je завршен крајем априла, док је упис деце од једне до пет и по година старости од 1. до 31. маја. Захтеви се као и претходних година подносе искључиво електронски, путем портала „eUprava“– каже за „Варошке новине“ директорка Предшколске установе „Паша и Наташа“ Дана Гудурић.

Она наглашава да се место за децу у овој установи не може тражити у неким другим терминима кад родитељима одговара или првог септембра када званично почиње нова радна година. Зато Гудурић апелује да се заинтересовани грађани ближе информишу о раду установе, прате конкурсе и пријављују децу на време како би сви заједно избегли било какве непријатности или проблеме у комуникацији.

-Постоји могућност да се дете евентуално накнадно прими у Вртић, али само под условом да се у међувремену неко 'место' ослободи односно ако претходно неко од родитеља испише своје дете из установе – додаје Гудурић, напомињујући да су правила јасна и унапред прецизно дефинисана, као и усклађена са законском регулативом.


Вртић има 320 полазника, капацитети попуњени

Иначе, од прошле године „смештајни“ капацитети Вртића су максимално попуњени. Према речима директорке Гудурић, да би се повећао број места односно проширили постојећи капацитети мора се испунити неколико важних критеријума. Први је да малишана који „траже“ слободно место у вртићу има довољно за формирање групе која мора да броји најмање 15-оро деце, други да локална самоуправа и надлежна ресорна министарства обезбеде додатна финансијска средства за ову намену, која нису мала, као и да се радно ангажује још стручног кадра, који је, иначе, дефицитаран у општини у последњих пар година.

-Ми смо тренутно 'покривени' стручним кадром, са децом ради 27 васпитачица и медицинских сестара, али смо у проблему када неко од њих оде на боловање јер на тржишту рада васпитачица нема већ дужи период –каже још Гудурић.

Предшколска установа „Паша и Наташа“ има укупно 320 полазникам распоређених у 14 старосних група. Најбројнији су малишани узраста од три до пет и по година – њих је 159. Следе предшколци, којих је 90, а потом малишани јаслених група, у којима је укупно 71 дете старости од једне до три године. У овој установи истичу да је обухват уписане деце последњих година драстично увећан у односу на неки ранији период. Очекују да ће и на јесен сва места бити попуњена.

-Подаци говоре да је, рецимо, 2016. обухват деце од једне до пет и по година био свега 18 посто, а да је та бројка сада 50,5 процената. Стратегијом образовања превиђено је, иначе, да тај постотак иде и до 100. То је охрабрујући показатељ и гарант да нам у Вртићу и поред негативне стопе рађања учионице у будућности неће бити полупразне- каже директорка Предшколске установе Дана Гудурић.
-------------------------------------------------
ПРЕДШКОЛСКО ОБАВЕЗНО

-У локалној јавности се све чешће поставља питање како то да се у општини све ређе чује плач беба, а да су места у Вртићу максимално попуњена- каже директорка Предшколске установе Дана Гудурић.

-Један од разлога за то је што је све више родитеља заинтересовано да им деца буду део колектива, социјализују се и друже са вршњацима, што је позитивно јер сведочи о подизању њихове свести о значају уписа у Вртић. Друго, у установи је више и предшколаца јер су сви они, за разлику од неког ранијег периода, сада у обавези да похађају припремни предшколски програм – објашњава Гудурић.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.