Из Нове Вароши у бању о трошку државе иде 69 пензионера

Сокобања (Фото: Туристичка организација Сокобања)

Сокобања (Фото: Туристичка организација Сокобања)

На десетодневни оправак у бању о трошку Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање ове године из Нове Вароши ће 69 пензионера, знатно више него прошле. На конкурс се јавило њих 160 чија месечна примања нису већа од 39.850 динара, али није било места за све. На рехабилитацију су упућена 34 корисника старосне, 27 инвалидске и осам корисника породичне пензије, који нису након 2020. ишли на бањско лечење по овом програму.

Око 60.000 пензионера се ове године у Србији пријавило за одлазак у једну од 25 бања и здравстевних установа предвиђених Правилником Републичког фонда, док је право остварило рекордних 22.089 корисника.У овај број укључени су и пратиоци за кориснике неге и помоћи другог лица.

-Поред комплетног десетодневног боравка на бази пуног пансиона, Фонд ПИО плаћа и путне трошкове у висини цене аутобуске и возне карте, као и трошкове превоза и смештаја за пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица и у другим изузетним случајевима- каже за "Варошке новине" Славица Милошевић, председница Удружења пензионера у Новој Вароши.

Бање су већ позвале прве пензионере на рехабилитацију. Свака бања сваком кориснику мора да пружи уговорене услуге, што подразумева лекарски преглед при пријему у бању, ЕКГ, основне и циљане лабораторијске анализе, најмање три адекватне терапије и надзор лекара 24 сата дневно током боравка у бањи.

Пензионери се на рехабилитацију упућује према исказаној жељи, у складу са смештајним капацитетима установе и медицинском документацијом. Нововарошани ће ове године у Врњачку, Нишку, Новопазарску, Матарушку, Селтерс и Сокобању, у Специјалну болницу у Ивањици, „Бањицу“... У нововарошком крају је око 4.500 пензионера.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.