"Дивови Златара", трибина о социјалном предузетништву

Подршка младима са сметњама у развоју

Подршка младима са сметњама у развоју

Подршка особама са сметњама у развоју кроз социјално предузетништво, тема је трибине коју у петак 12. априла у Дому културе „Јован Томић“ организује Хуманитарна организација „Дивови Златара“. На трибини која почиње у 13 сати говориће Аница Спасев, председница Удружења „Наша кућа“ из Београда.

Како се каже у позиву за трибину, „Наша кућа“ је удружење родитеља деце са сметњама у развоју које постоји дуже од 20 година, и које има одличну сарадњу са Јапаном кроз социјално предузетништво.

Удружење „Дивови Златара“ је иначе од прошле године део пројекта „Границе које спајају“ за унапређење запошљавања особа са менталним инвалидитетом, узраста 18 до 45 година. Реализацију пројекта финансира Европска унија и Министарство финансија Србије, а спроводи се у Црној Гори и Србији, у општинама Никшић, Плужине, Шавник, Нова Варош, Прибој и Пријепоље. У оквиру овог пројеката „Дивова Златара“ су прошле јесени брали лековито биље за продају, а од недавно имају и планинску еко башту у којој ће гајити поврће и расад на принципима пермакултуре.

У раду „Дивова Златара“ учествује тек неколико младих са интелектуалним тешкоћама и чланови њихових породица, а у удружењу се надају да ће им се прикључити и други.

-Борићемо се да Нова Варош постане општина са највећим бројем запослених особа са менталним потешкоћама у Србији, али за то нам је потребна помоћ локалне заједнице, као и њигових родитеља и старатеља. Они пре свега морају да схвате да су њихова деца способна и да могу да раде и привређују у складу са својим могућностима. Због тога их позивам да нам се јаве. Запослење и радно ангажовање позитивно ће утицати на њихово физичко и психичко стање и здравље. Неће бити затворени међу четири зида, а кроз посао ће научити и животне и радне вештине- каже за „Варошке новине“ Дуња Ристановић, председница Хуманитарне организације „Дивови Златара“, једине у Новој Вароши која ради са особама са сметњама у развоју.

Трибина, Дом културе, петак 12. април у 13 часова

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.