За спорт из општинског буџета четири милиона више него прошле

Спортски динар на 17 делова - Кошаркашице  Златара (Фото: Дуња Ковачевић)

Спортски динар на 17 делова - Кошаркашице Златара (Фото: Дуња Ковачевић)

Општина Нова Варош ће током ове године локални спорт финансијски подржати са 25 милиона динара, што је највеће издвајање до сада. Одлуком Општинског већа, на средства из буџета моћи ће да рачунају Спортски савез општине и 16 клубова. Предлог надлежне комисије усвојен је уз бројне измене и корекције.

Буџет за спорт је у 2024. повећан за четири милиона динара у односу на лањски, а највећи део „колача“ у износу од пет милиона динара опредељен је за Спортски савез. Следи Фудбалски клуб Златар који ће моћи да рачуна на 4.875.000 динара (19,5 одсто од укупних средстава), а потом Рукометни клуб Златар коме је припало 4.350.000 динара (17,4 одсто).

Омладинском кошаркашком клубу Златар опредељена су четири милиона (16 одсто), а Женском кошаркашком удружењу Златар 1.529.000 динара (6,17 одсто), колико је расподелом добио и Женски одбојкашки клуб Златар. За своје активности Клуб малог фудбала Златар 033 имаће на располагању 5,75 процената од укупног спортског буџета што у новцу износи 1.437.500 динара.

За рад Шаховског клуба Златар из општинске касе издвојиће се 500.000 динара, док је за Карате клуб опредељен износ од 250.000. Од четири скијашка клуба колико их има у Новој Вароши, највише пара добиће Ски Ленд – 475.000 динара. Следи Спортско ски-удружење Увац са 375.000 динара, а потом Ски тим са 150.000 и Планинарско смучарско друштво Златар са 100.000 динара.

На део спортског колача моћи ће да рачунају и остали. Женско фитнес удружење „Кинезис Златар“, Спортско удружење Нова Варош и Клуб борилачких спортова добили су по 100.000 динара колико је припало и АМК „Златар – 4x4“ за организацију Џипијаде на Златару.

Чланови Општинског већа су на недавној седници, иначе, прилично бурно реаговали на предлог надлежне комисије о расподели средстава која су ове године у буџету опредељена за спорт. Усвојен је након дуге и жучне расправе, а планирани износи највише су скресани у делу за скијашке клубове.

-Уместо да што више новца определимо за организације са дугом традицијом, чији чланови и чланице постижу запажене резултате, масовно окупљају ђаке и младе, ми из општинске касе и даље финансирамо чак четири ски-клуба клуба, које годинама уназад молимо да се уједине како се већина њихових активности на крају не би свела на породична зимовања. То је недопустиво и са таквом праксом коначно морамо престати –рекао је председник општине Радосав Васиљевић.

Хитна измена важећег правилника о расподели средстава за спорт, увођење системског решења у овој области, детаљнија анализа финансијских планова клубова и спортских удружења, значајније улагање у развој школског, омладинског и женског спорта, само су неки од захтева већника. Они су, иначе, изразили и незадовољство што се одомаћила пракса да се о расподели новца у спорту одлучује пред сам истек календарске године, те се чланови Већа увек доведу пре свршен чин и без могућности да детаљније анализирају стање у овој области, приоритете и потребе и у складу са тим донесу одлуку колико би клубови годишње требало да добију новца из општинске касе за свој рад и активности.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.