Задужбина „Петар Мандић“ доделила стипендије најбољим студентима

Петар Мандић

Петар Мандић

Милош Тодоровић, студент шесте године Медицинског факултета Војномедицинске академије у Београду и Ања Тртовић, бруцошкиња на Електротехничком факултету у Београду, добилитници су једнократне стипендије у износу од 100.000 динара коју Задужбина „Петар Мандић“ из Београда додељује најбољим студентима пореклом из Нове Вароши. Милош Тодоровић има просечну оцену студирања 9,53, а Ања Тртовић просек 5.00 из средње школе.

Стипендије се додељују за школску 2023/2024. годину, а на недавни конкурс пристигло је 13 пријава. Одлуком Управног одбора Задужбие, свим кандидатима који су ове године конкурисали, а нису добили стипендију, у знак мотивационе подршке биће исплаћена једнократна награда у износу од 10 хиљада динара.

-Кандидат Јована Мандић, студенткиња Факултета техничких наука из Новог Сада, поред једнократне новчане награде у износу од 10.000 динара добиће на поклон и књигу 'Тесла: Духовни лик' са посветом аутора, с обзиром на квалитет њеног есеја о Теслиној мајци који заслужује посебну похвалу и који ће бити објављен на порталу Задужбине 'Петар Мандић' www.teslamandic.org - каже се у одлуци.

Право да конкуришу имали су студенти техничких и других наука који су са територије општине Нова Варош или пореклом из златарског краја. Они су уз конкурсну документацију требали да приложе и есеј на тему „Који Теслин предак вам је посебно инспиративан и зашто“. О приспелим пријава одлучивао је Управни одбор Задужбине у саставу: Оливер Суботић (оснивач), Владимир Обућина (управитељ), Никола Пурић (председник УО), Мирослав Љујић (члан), Жељко Ђајић (члан), Бобиша Маринковић (члан), Александар Вранић (члан), Видан Рађен (члан), Симо Дашић (члан) и Јеленко Јаџић (члан)

-Студенти-добитници стипендија имају искључиво моралну обавезу, која се своди на труд и марљивост у усвајању знања и врлина, а у складу са мотом Задужбине 'Петар Мандић'' насталим од Теслине мисли : 'Врло је тешко наћи човека који има све три квалификације : знање, правичност и несебичност' – наглашавају у Задужбини "Петар Мандић".

Иначе, Задужбина "Петар Мандић" је конкурс за студентску стипендију први пут расписала прошле јесени. На конкурс је тада пистигло 17 пријава, а стипендију у једнократном износу од такође 100.000 динара тада је добила Ана Поповић, студенткиња Електротехничког факултета.
* * *
Овај текст је део пројекта „Они су наша будућност – подржимо их“

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.