У Радоињи се под шљивом савиле гране

Родило за памћење-у воћњаку Срђана Лековића

Родило за памћење-у воћњаку Срђана Лековића

Ретки су воћњаци у којима се ове јесени плавила шљива. У осталим није имало шта да се убере, па ће многи остати жељни пекмеза, а неће радити ни „весела машина“. Воћари кажу да су обилне пролећне кише „испрале“ бехар, а да су тамо где је и родило касније све однели трулеж и птице.

У воћњаку Владана Мандића у Радоињи гране се међутим савиле од рода, милина видети. Слично је и код Срђана Лековића на другом крају села, као и код пар других комшија. Са 400 младих стабала на Мандића брду Владан и његова супруга Моника ове ће јесени уз помоћ пријатеља, руком убрали око 12 тона конзумне шљиве. Накупили су и две тоне ранке и џенарике у старом засаду, за ракију.


Слуша струку : Владан Мандић

- Воћњак је стар десетак година. Имам чачанску родну, наду и лепотицу, стенлеј и италијанску фелицију, а родило је ове јесени одлично као и прошле. Шљиву углавном пласирам преко маркета и трговина у Новој Вароши и Прибоју, а ове године смо продали и око 2,5 тоне у самом воћњаку, људима за пекмез и џем. Долазе, купе по десет, двадесет и више килограма, а цена је као и на велоко 70 динара. Могао сам да им продам и скупље али нисам хтео, јер знам како је када ти воћњак не роди - прича Владан.

У нововарошком крају ретко ко прска, орезује и окопава стабла, а воће се гаји по принципу „шта му бог да“. И ту је, тврди Мандић, највећа грешка. Оне који хоће да чују, саветује да раде онако како налаже струка.

-Воћњак хоће слугу, да га прскате, орезујете и одржавате уколико желите да вам редовно рађа. Ја сам мој ове године прскао чак 11 пута, а уобичајено је седам, јер су временске неприлике погодовале развоју многих болести. Задњи пут против трулежи, када је плод почео да плави.Пратио сам промене на биљци и реаговао правоваремено, а имао сам и срећу да ме време послужило током третирања засада заштитним средствима- каже Мандић.


Мандићи набрали 12 тона

И у воћњаку крај пута који од Кокиног Брода води ка Прибојској бањи, чачанска родна се окитила као ретко када. Са око 40 родних стабала Срђан Лековић и његови убрали су око тону и по.

-Јесење и зимско прскање су мислим кључни и да се погоди време за прскања против шљивине осе, а ја сам против ове штеточине пролетос прскао два пута. Имао сам од 30 до 50 килограма рода по стаблу и више сам него задовољан. Највећи део ће у ракију, а око 350 килограма смо и продали намерницима за слатке посластице- каже Лековић.
-----------------
ЗАШТИТА : Тек што је  „скинуо“ род, Владан Мандић је почео припреме за наредну сезону. Када опадне две трећине листа, стабла ће „окупати“ заштитним препаратом на бази бакра, а почетком пролећа и плавим уљем, па након тога и против других болести и штеточина.

-Нисам школовани воћар, али слушам савете и едукујем се, а највише сам научио на својим грешкама. Знам и да орежем шљиву, да плодови буду крупни и сочни а да род не поломи гране - каже Мандић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.