Златар све интересантнији за "одмор на ваучер"

Бабића брдо (Фото: А. Бубања)

Бабића брдо (Фото: А. Бубања)

Више од 107 пријављених туристичко-угоститељских објеката са подручја општине Нова Варош ове године ће уз ваучер угостити 3.925 туриста. То је преко 3.000 гостију више у односу на прошлу када је на Златару одмарало 883 корисника ваучера.

Ово је рекордан број ваучераца који ће посетити златарски крај у односу на претходних осам година, од када је Влада Србије покренула програм одмора на попуст у циљу подстицаја домаћег туризма. За нововарошку општину то је значајно већи прилив и новца и туриста, кажу овдашњи туристички посленици, као и додатна шанса за промоцију локалних потенцијала.

-Тек у последње две, три године ова акција државе добија пун ефекат. У том периоду остварен је и значајно већи број ноћења у нововарошком крају јер се сваки ваучер издаје за најмање пет дана. То значи да ће само у 2023. близу 4.000 ваучераца остварити око 20.000 ноћења, што је готово три пута више него лане – каже Бранко Пуцаревић, директор Туристичке организације „Златар“.

Он за „Варошке новине“ наглашава да је од посебног значаја то што корисници субвенционисаног одмора „крпе рупу“ све слабашније посете у месецима када сезона није у пуном јеку.

-Анализе су показале да, захваљујући одмору на попуст, сада много више домаћих туриста посећује и одмара у туристичким дестинацијама у земљи и да је домаћи гост коначно добио бенефите и третман какав и заслужује – сматра Пуцаревић.

Министарство туризма и омладине је од почетка ове године поделило више од 300.000 ваучера у вредности од по 5.000 динара. Туристи ваучер могу користити га за смештај и евентуално исхрану ван свог места боравка, али не и за плаћање боравишне таксе, пиће, здравствене и друге сличне услуге. Грађанима и грађанкама је на располагању близу две хиљаде објеката широм Србије у којима до краја новембра могу искористити своје ваучере. Њих је поприличан број и на територији комшијских општина. Највише у Чајетини, где је само на Златибору пријављено 878 смештајних објеката у којима ће боравити чак 37.606 грађана и грађанки, што је око 15.000 туриста више него лане. У прибојској општини ће у 40 објеката одмарати 2.563 корисника ваучера – скоро девет пута више него у 2022. Нешто више од 200 туриста пријавило се да на попуст борави у неком од седам сеоских домаћинстава на подручју Пријепоља, тачније у Сопотници, Каменој Гори, на Јабуци и у Милошевом долу. Одмарати на попуст ваучерци могу у различито категорисаним објектима односно хотелима, апартманима, кућама, коначиштима, вилама и сеоским домаћинствима. На територији општине Нова Варош таквих објеката је највише на локацији Бабића брдо и у ширем појасу Златара.

Право на ваучере, осим пензионера, имају и незапослени, корисници туђе неге и помоћи, ратни инвалиди, као и запослени са месечним примањима нижим од 70.000 динара.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.