На Сиријади најбољи сир из Буковика

Награде најбољим произвођачима

Награде најбољим произвођачима

И на јуче одржаној Златарској сиријади у Божетићима излагани су сиреви екстра квалитета, а за најбоље произвођаче проглашено је домаћинство Станисаве –Цане Обућина из Буковика, док је награда за најбољу хељдопиту припала Драгици Чоловић из Нове Вароши. У конкуренцији је било десетак пуномасних сирева од крављег млека. Друго место припало је Дамјану Рољевићу из Божетића, а треће Драгу Бојовићу из Мишевића на Златару.

А без квалитетног белог мрса нема ни укусне хељдопите, која је уз златарски сир главни адут у гастро-понуди нововарошког краја.Такмичење у припремању пите од хељдовног брашна, већ годинама је саставни део Златарске сиријаде. Ове године у конкуренцији је било седам хељдопита. Друго место припало је Драгани Трмчић, а треће Миленки Ђенадић из Акмачића.

Смотра произвођача белог мрса из нововарошког краја, 25. по реду, од прошле године је део „Михољских сусрета села“ чију организацију помаже Министарство за бригу о селу. У оквиру манифестације у центру Божетића организаовано је и такмичење у сеоском вишебоју. Мештани нововарошких села и гости из Пљеваља надметали су се у бацању камена с рамена, скоку у даљ, обарању руке, надвлачењу конопца и вучењу кличка, а рабаџије у вучењу чамових трупаца на влаци воловском запрегом.

(Опширније у наредном броју „Варошких новина“)

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.