Златарска сиријада и сеоски вишебој на Госпођиндан у Божетићима

Промоција златарског краја

Промоција златарског краја

„Златарска сиријада“ и ове године је део „Михољских сусрета села“ за чију организацију су Општина Нова Варош, Туристичка организација „Златар“ и Спортски савез добили пола милиона динара од Министарства за бригу о селу. Сусрети су на Велику Госпојину, 28. августа у Божетићима, а манифестацију ће тачно у подне свечано отворити председник општине Радосав Васиљевић.

„Михољских сусрета села“ у Новој Вароши су први пут одржани лане и објединили су више локалних туристичких и спортских дешавања, уз богат културно-забавни програм у оквиру кога ће и ове године наступити фолклорни ансамбл и певачка група КУД-а Дома културе „Јован Томић“, здравичари, гуслари и певачи извика.

Смотра произвођача пуномасног златарског сира, 25. по реду, чиниће и ове године окосницу програма, а по традици стручни жири оцењиваће и најбоље хељдопите. Пријем такмичарских узорака је на дан одржавања манифестације, од 10 до 11 часова у просторијама ОШ „Кнезова Рашковића“, а проглашење победника за најбољу хељдопиту у 12.45, а за најбољи златарски сир у 13.15 часова.

-У спортском делу, деца ће се надметати у 'Играма без границе' које су на програму у 13.30, док је у 15 часова сеоски вишебој. Мештани планинских села надметаће се су бацању камена с рамена, скоку у даљ, обарању руке, надвлачењу конопца и вучењу кличка, а рабаџије у вучењу чамових трупаца на влаци воловском запрегом. У дворишту сеоске школе биће организована и изложба производа домаће радиности и дегустација традиционалних производа златарског краја- каже за „Варошке новине“ Милинко Шапоњић из канцеларије за Локални економски развој.

Организатори су обезбедили и бесплатан превоз из Нове Вароши за све заинтересоване грађане који желе да присуствују овој манифестацији.

-Минибусеви полазе са паркинга испред зграде 'Лимских ХЕ' на сваких сат у времену од 10 до 12 часова. Повратак из Божетића је у времену од 17 до 19 часова, а минибусеви са Боровите главице крећу на сваких сат - кажу у Организационом одбору „ Михољских сусрета нововарошких села 2023“.

Иначе, на конкурсу Министарства за бригу о селу ове године је по 500 хиљада динара бесповратних средстава за организовање „Михољских сусрета села“ добило укупно 95 општина и градова у Србији. Први су одржани на Петровдан 12. јула у Висини код Сурдулице, док је последња манифестација на програму 25. новембра у Тополовику код Велике Градишке. У југозападној Србији, осим у Божетићима ове јесени биће организоване још две манифестације - 10. септембра у Косатици на Златару и 15. септембра у Кушићима код Ивањице.

У Министарству за бригу о селу, на чијем је челу министар Милан Кркобабић, кажу да су локалне самоуправе саме одређивале датум, сатницу и време одржавања манифестација и осмишљавале њен програм. Како се очекује „Михољски сурети“ ће ове године имати рекордних 200 хиљада учесника и посетилаца.

 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.