За енергетску санацију 10 милиона, ускоро јавни позив

За замену столарије највеће интересовање - Нова Варош

За замену столарије највеће интересовање - Нова Варош

Одборници Скупштине општине Нова Варош у среду 30. aвгуста разматарће и Предлог правилника о суфинанирању мера енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Србије“. Уколико предлогжени правилник буде усвојен веома брзо биће расписан јавни позив за привредне субјекте који ће изводити радове, као и јавни позив за грађане који ће ове године моћи да рачунају на знато више средстава него предходне две.

За енергетску санацију кућа и станова у нововарошком крају локална самоуправа и држава обезбедили су ове године укупно 10 милиона динара субвенција. Министарство рударства и енергетике је у оквиру новог програма енергетске санације путем конкурса одобрило за Нову Варош пет милиона динара, колико ће бити издвојено и из општинског буџета. Осим замене столарије, за коју је последњих година највеће интересовање, биће субвенционисано још осам других мера.

-Као и прошле, грађани ће и ове године осим за замену столарије моћи да конкуришу и за помоћ у постављању термичке изолације спољних зидова и таваница, постављању термичке изолације испод кровног покривача, за набавку и инсталацију котлова на природни гас и биомасу и замену радијатора, као и за набавку и уградњу соларних колектора, топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система. Како би се убрзала процедура, захтеви ће се решавати одмах по подношењу. Новина је и да ће захтеви за субвенцију моћи да се подносе током целе године односно све до утрошка опредељених средства- изјавила је недавно за „Варошке новине“ Маријана Ђокић, помоћница председника општине Нова Варош за привреду и локални економски развој.

Помоћ државе за енергетску санацију ове године добила је 131 локална самоуправа у Србији. Министарство енергетике је обезбедило близу милијарду динара субвенција, а општине и градови око 800 милиона.

-Држава и локална самоуправа заједно покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а грађани који се определе за две или више мера субвенцијама могу покрити и до 65 одсто трошкова, што је једна од новина у односу на предходне године. Више од 8.000 домаћинстава у Србији ће на овај начин моћи да смањи потрошњу енергије усвојим кућама и становима - изјавила је Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике.

Ово је трећа година како држава и општина субвенционишу радове на енергесткој санацији домаћинстава. Прве је у Новој Вароши помоћ у замени столарије добило 21 домаћинство, док је прошле на јавни позив за суфинансирање девет мера стигло 55 пријава, за које је било опредељено укупно 6,4 милиона динара. У надлежном министарству кажу да је до сада око 20.000 домаћинстава у Србији енергетски санирано захваљујући овим мерама, а да ће у наредних пет година колико траје програм "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије" око 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенцијe.

* * *
Текст је део пројекта „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                      

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.