Јубилеј - 130 година туризма на Златибору

Са свечане академије

Са свечане академије

Златиборци су прославили 130 година организованог бављења туризмом на овој најпосећенијој планини у Србији. Према званичним подацима, у укупном туристичком промету Србије Златибор учествује са чак 10 одсто.

-Дуготрајан труд се свакако исплатио јер је Златибор постао једна од најзначајнијих туристичких дестинација Србије. Колико је то значајно изнећу вам податак да је прошла година била рекордна у туризму Србије. Имали смо 3,8 милиона туристичких долазака и чак 12 милиона ноћења и две милијарде 438 милиона евра девизног прилива. За првих шест месеци ове године већ можемо да видимо да ће ти резултати да буду превазиђени јер већ имамо преко 5,5 милиона ноћења- изјавила је недавно на Златибору директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић на свечаној седници уприличеној тим поводома.

Вредан јубилеј обележен је свечаном академијом у Културном центру Златибор и концертом Симфонијског оркестра и хора РТС-а, у присуству министра унутрашње и спољне трговине Томислава Момировића, директорке Туристичке организације Србије Марије Лабовић, директора Туристичке организације Републике Српске Миодрага Лончаревића и бројних угоститеља и вредних Златибораца. Награде за допринос развоју туризма на Златибору добили су покојни песник Михајло Ћуповић и сликар Божидар Ковачевић, као и песник са Златибора Љубивоје Ршумовић, а посебно признање је добио Аресен Ђурић, некадашњи директор Туристичке организације Златибор, а данас председник Скупштине општине Чајетина.

-Ако волите своје место, ако верујете у оно што радите, успех неће изостати. За Златиборце важи одредница да су дружељубиви и да нису себични. Својим примером показујемо да хоћемо нешто да променимо, да не чувамо Златибор само за себе, него да га дарујемо нашим туристима и инвеститорима који су код нас увек добродошли- рекао је председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

-Златиборска гондола је показала да смо имали мало те планинске дрскости и храбрости, да смо изгурали тај пројекат и да нећемо да станемо на томе. Драго ми је да су и наша министарства и наша влада препознали ово што ми хоћемо да урадимо и Златибор би требало да буде полазна тачка тих гондола које ћемо у будућности градити, од Торника до Прибоја и до Чиготе. И раније смо имали идеју да градимо и ка Мокрој Гори и надам се да ће све то моћи да се реализује у наредним годинама и да се тако са Златибора развија и читав Златиборски округ-рекао је Стаматовић.

Директор Туристичке организације Златибор Владимир Живановић подсетио је на оне који су међу најзаслужнијима што је Златибор данас на пијадесталу српског, регионалног, европског и светског туризма.

-Да поменем Секулу Кнежевића, инжењера чији је подухват злата вредан за нашу планину, Чедомира Петровића, највећег угоститеља Рибнице, у чије се време, по писању тадашње штампе, у спарним летњим данима свака активност селила у подножје Торника. Затим Мијаила Јевремовића и његову механу, Алексу Поповића, чувеног Бега од Рибника, Јованку Јефтановић, Панта Мијаиловића, Миладина Пећинара и друге великане нашег Златибора. Та имена, као и презимена, Пећинара, Смиљанића, Ђенића, Туцовића, тих и других чувених златиборских породица, вредних угледа и поштовања, данас нас обавезују да својим радом још више унапредимо и развијемо наш Златибор, и да његове благодети и лепоте несебично делимо са нашим гостима- истакао је Живановић.

(Фото: ТО Златибор)
* * *
Текст је део пројекта „Чајетинa на сајту Варошких новина“ који је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                          

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.