Почиње "Предфест" - летњи културни фестивал

Од 24. до 27. јуна

Од 24. до 27. јуна

Традиционални летњи фестивал „Предфест 2023“ у Новој Вароши, који организује Дом културе „Јован Томић“ , биће одржан од 24. до 27. јула. Пре седам година установљену манифестацију културно-забавног карактера и овог пута обележиће квалитетни позоришни, књижевни и музички садржаји, као и разноврсни догађаји за децу и младе.

-Летњи фестивал  установљен је са идејом да буде најбоља увертира „Златарфесту“. Успели смо у томе и за нас је јако важно да у овом периоду године што више садржаја понудимо како Нововарошанима, тако и гостима златарског краја како би из овог дела Србије понели што лепше утиске и поново нам се вратили- каже за "Варошке новине" директорка Дома културе "Јован Томић" Михрија Хаџић.

Организатори најављују да ће свечано отварање Фестивала бити упричено у понедељак 24. јула у 20 сати када ће на позоришној сцени Дома културе наступити прваци београдског КПГТ-еа. Поклоници театра имаће прилику да погледају њихову хит представу „Мравињак“, коју је по тексту Весне Јанковић режирала Вања Воденичаревић.

Како оцењују позоришни критичари, „Мравињак“ је ванвременска драма чија лепота и комплексност леже у ономе неизреченом што осликава односе унутар једне грађанске породице. Главне улоге тумаче Данијела Стојановић, Сташа Николић, Јелена Глизијан, Ана Костовска, Андрија Ковач и Ђорђе Галић. Кореографију потписује Наташа Гвозденовић, а сценографију колектив КПГТ („Казалиште Позориште Гледалишче Театар“).


На програму и традиционална смотра фолклора

Другог фестивалског дана, у уторак 25. jула, је промоција другог издања књиге „Кроз Стари Влах - прота Јевстатије Караматијевић“. Промоција је у сали Дома културе у 18 сати и 30 минута, а о радовима и чланцима чувеног проте, чија су дела систематизована међу корице ове књиге , говориће њен аутор Добрило Аранитовић са гостима. Биће ово прилика да се Нововарошани још једном подсете колики је допринос Јевстатија Караматијевића у свеукупном националном културном наслеђу. Књигу је публиковао Истраживачко-издавачки центар „Стари Влах“ из Београда.

И то није све за други дан Фестивала. Након промоције, на платоу испред Дома културе „Јован Томић“, са почетком у 20 сати, своју циркус-кабаретску представу извешће аниматори, мађионичари и глумци састава „Трио фантастикус“. Реч је о интернационалној групи забављача и уметника коју чине Војислав Шантић, Филипино Филип Ђикић и Хорхе Цазарес. Они ће малишанима дочарати како се кроз занимљиво-хумористични перформанс забављају кловнови, мађионичари, акробате, жонглери...

Организори очекују да ће, ипак, највеће интересовање, посебно локалне публике, изазвати догађаји који су на програму Фестивала у среду 26. јула. На великој позорници на Тргу војводе Петра Бојовића наступиће најпре учесници 12. Сабора певања извика. Традиционално такмичење почиње у 17 сати и 30 минута, а очекује се да ће се на манифестацији овог пута окупити више од 40 певача из Ариља, Бајине Баште, Ужица, Пријепоља, Прибоја, Ивањице и Нове Вароши.

За све љубитеље традиције исте вечери биће одржана и 10. Смотра фолклора и изворног народног стваралаштва, на којој ће се ове године окупити више од 300 фолклораца и музичара из Нове Вароши, Пријепоља, Рудог, Златибора, Бајине Баште и Ариља. Манифестација почиње свечаним дефилеом главним градским улица у 19 сати и 30 минута, који је уједно и најатрактивнији део програма, а наставља се на великој позорници на градском тргу заједничким концертом културно-уметничких друштава – учесника Смотре.

-Програм смо конципирали у складу са финансијским могућностима, али тако да задовољимо разнолики уметнички сензибилитет публике . Радује и да је 'Предфест' постала традиционална манифестација, која из године у годину има све квалитетнији и богатији програм, на коме се може пробрати за сваког по нешто – истиче директорка Михрија Хаџић.
* * *
Текст је део пројекта „Транспарентно о расподели и трошењу средстава из буџета Општине Нова Варош“ који је суфинансиран из буџета Општине Нова Варош (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                          

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.