Атанасије Ракита нови епископ милешевски

Владика Атанасије Ракита (фото:mc.rs)

Владика Атанасије Ракита (фото:mc.rs)

Владика Атанасије Ракита изабран је за новог епископа милешевског одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве који је данас у Београду завршио своју редовну седницу. Он је у претходне четири године обављао дужност епископа бихаћко-петровачког.

Место епикопа милешевског остало је упражњено у мају 2015. након смене владике Филарета, а епархијом је као администратор управљао еписком будимљанско- никшићки Јоаникије.

Владика Атанасија Ракита рођен је 1957. године у Јању код Шипова, а замонашио се 1977. у манастиру Крка. За епископа хвостанског (некадашње епархије на Космету) изабран је након НАТО бомбардовања Србије, у мају 1999. године. Као епископ хвостански обављао је и дужност помоћника патријарха српског Павла у Архиепископији београдско-карловачкој. У јуну 2013. Свети архијерејски сабор СПЦ изабрао га је за епископа бихаћко-петровачког.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.