Општина расписала конкурсе за субвенције у пољопривреди

Помоћ и за пољопривредну механизацију

Помоћ и за пољопривредну механизацију

Општина Нова Варош ће и ове године из свог буџета издвојити 13,4 милиона динара на име подршке пољопривредној производњи путем шест подстицајних мера. Први конкурси су објављени у петак 16. јуна и можете их погледати у броју „Варошких новина“ који је у продаји.

Највише средстава, у износу од 7,9 милиона динара, планирано је за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава. За ову меру планирано је да максималан износ повраћаја по једном кориснику буде до 60 посто укупне вредности инвестиције (без ПДВ-а), односно до 150.000 динара, у зависности од броја поднетих зајтева. Повраћај је за 15 посто већи уколико су носиоци газдинства жене и млади до 40 година старости.

Поред овог расписан је и конкурс за доделу подстицајних средстава за економске активности у циљу подизања конкурентности у смислу додавања вредности кроз прераду, као и увођење и сертификација система безбедности и квалитета хране, органских производа и производа са ознаком географског порекла на газдинствима. За ову меру је опредељено укупно пола милиона динара, а износи подстицаја су исти као и за предходну.

У општинском аграгном буџету средства су опредељена и за регресирање вештачког осемењавања крава и „покривање“ камата на пољопривредне кредите, а конкурси ће бити објављени ускоро.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.