У Средњој школи места за 90 нових ђака

Средња школа Нова Варош

Средња школа Нова Варош

Средња школа У Новој Вароши планира да у први разред упише 90 ђака – 30 мање него лане. Први пут након дужег времена, понуђено је мање места него што у општини има осмака, а новина у понуди су и два трогодишња образовна профила за занимања индустријског и механичара моторних возила и „укидање“ друштвено-језичког смера у оквиру гимназијског плана и програма образовања.

Како је ових дана објављено у конкурсу Министарства просвете, у нововарошкој Средњој школи имаће укупно 60 места за ученике који желе да се школују на образовним профилима у трајању од четири године и то по 30 на гимназијском природно-математичком смеру и у области електротехнике за занимање електротехничара рачунара.

Образовна „лепеза“ ће од јесени, уколико буде довољно заинтересованих кандидата, бити проширена у области машинства и обраде метала на профилима индустријског механичара и механичара моторних возила. Школовање за ова занимања траје три године, а планиран је упис за укупно 30 ученика – по 15 на оба смера.

Први пут након дужег периода, са списка понуђених образовних профила скинут је друштвено-језички који се одвијао по гимназијском наставном плану у програму. Разлог је тај што се последњих неколико година на овом смеру уписивало свега десетак ученика и ученица, што није довољно за формирање одељења, те су се ови ђаци силом прилика „пребацивали“ на природно-математички смер , што и није било у складу са њиховим примарним жељама.

У складу са понуђеним образовним профилима, у овдашњој Средњој школи се надају да се неће поновити лоши уписни резултати од прошле године, када су уписали свега 63 ђака.

-Средња школа позива ученике завршних разреда основне школе да остану у свом граду и определе се за један од понуђених образовних профила. Наша школа је модерна образовна установа која својим ђацима пружа чврст темељ за упис на разнородне државне факултете – апелује Бранка Ракоњац, директорка Средње школе у Новој Вароши.

Гимназијски природно-математички смер, како истичу у овој установи, има дугу и успешну традицију, што најбоље илуструју подаци да генерације ових ђака постижу одличне резултате, како на републичким такмичењима, тако и на пријемним испитима. Гимназија, иначе, нуди и бројне ваннаставне активности и рад у више различитих секција.

Средња школа нуди могућност школовања и за занимање електротехничара рачунара, који се реализује по реформисаном наставном програму и прати трендове у области рачунара, електротехнике, рачунарских мрежа и програмирања, оперативних система, дијагностике... За овај образовни профил, иначе, већ годинама уназад влада највеће интересовање, те се такав тренд очекује и на овогодишњем упису.

Два нова занимања – индустријски и механичар моторних возила (некадашњи аутомеханичар) омогућавају ђацима да по завршетку школовања буду оспособљени за рад у струци и брже дођу до жељеног запослења. Уведена су због потребе бројних предузећа и компанија за овим кадровима.

Министарство просвете је конкурсом у десет општина Златиборског округа понудило иначе укупно 2.891 место у 23 средње школе и гимназије. Од тога најмање у Косјерићу и Новој Вароши. 
* * *
УПИСНА ГРОЗНИЦА : За осмаке креће уписна грозница. У среду 21. јуна полаже се матерњи језик односно српски језик и књижевност, 22. јуна математика, а 23. јуна један од изборних предмета.

-Осмаци су имали могућност да бирају следеће предмете : географију, физику, хемију и биологију. Махом су се определили за географију, а свега пет ученика се одлучило да на кваликационом испиту провери своја стечена знања из физике – каже Ристо Поповић, директор ОШ “Живко Љујић“ у Новој Вароши.

Прелиминарни резултати уписа очекују се 25.јуна, а коначни три дана касније.
* * *
СВЕ МАЊЕ ОСМАКА: Ове године осми разред на територији општине Нова Варош завршава укупно 112 ђака, што је незнатно више него лане када их је било 105.

Највећи пад у броју осмака ове школске године бележи градска основна школа коју ових дана напушта 69 ученика и ученица завршног разреда – 22 мање него лане.

Посебно обесхрабрује чињеница да годишње више од четрдесетак осмака даље школовање наставља ван Нове Вароши.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.