Литија у Новој Вароши, крстоноше у Соколови

Традиција - литија на Колашинском брду

Традиција - литија на Колашинском брду

 На Тројице, у недељу 4. јуна, црквено-народна литија проћи ће улицама Нове Вароши, а седам дана касније и кроз Бистрицу и Дражевиће.

Свечану литију поводом Славе Храма Свете Тројице и града предводиће епископ милешевски Атанасије (Ракита) и председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић. Литија која креће у 18 часова испред цркве проћи ће улицом Светог Саве до Дома културе, па Улицом Солунских ратника и Kарађорђевом поред зграде општинске управе и низ Вигњеве назад до црквене порте где ће бити служен молбен за Косово и Метохију.

У недељу 11. јуна, крстоноше ће након Свете литургије у 09 сати кренути испед манастира Свете Тројице у центру Бистрице. У аутомобилима ће проћи засеоцима до зборишта код сеоског гробља у Соколови, одакле ће предвођени месним парохом наставили пешице кроз ливаде и засејана поља до записа у камену и шест метара високог спомен-крста на Колашинском брду где ће се читати заветна молитва. Традицију су пре девет година обновили мештани Соколове у Бистрици и њихове комшије из Мокреча у Дражевићима. Заветна молитва за здравље, срећу и благостање мештана ових и околних засеока сваке године се чита у недељу пред Петровдански пост.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.