Меморијални шаховски турнир, Ацу у част

Завидна каријера - Александар Ацо Курћубић

Завидна каријера - Александар Ацо Курћубић

Шахисти из Србије и Црне Горе надметали су протеклог викенда на црно-белим пољима у част свом рано преминулом колеги. Други Меморијални шаховски турнир „Александар Ацо Курћубић“ који полако прераста у традицију, на Златару је окупио 55 такмичара. Први пут је организован прошлог маја како би се сачувала успемена на овог врсног шахисту и ФИДЕ мајстора.

Меморијални турнир „Александар Ацо Курћубић“ рејтингован је код ФИДЕ, а како је број места ограничен на њега су позвани већином шахисти који нису учествовали прошле године. Они су на Златар дошли из Београда, Нове Вароши, Чачка, Крагујевца, Пожеге, Кладова, Ивањице, Ужица, Бајине Баште, Љубовије, Прибоја, Шапца, Пријепоља, Бора, Чајетине, Зајечара, Ариља, Пљеваља и Бјелог Поља. Међу њима и три интермајстора, шест ФИДЕ мајстора и више мајсторских кандидата, што довољно говори о квалитету турнира. Међу такмичарика биле је и једна шахисткиња, Светлана Петровић из Ужица, Ацова колегиница са факултета.


Играло се на 27 табли, по правилима ФИДЕ

Организатори турнира су Акционарско друштво Електромрежа Србије, у којима је Ацо Курћубић обављао функцију извршног директора за управљање и тржиште, његов Шаховки клуб Златар и Шаховски савез Централне Србије. Турнир одигран у Хотелу „Панорама“, отворили су Илија Цвијетић, извршни директор Електромрежа Србије и Лидија Вучковић, председница Шаховског савеза Централне Србије.

-Шах је био Ацова страст и важан део његовог живота. Био је врстан шахиста али пре свега добар човек. Надам се да ћемо турнир организовати годинама и сећати се Аца, јер је Ацо својим животом и радом то и заслужио - рекла је Лидија Вучковић, која је била главни судија на турниру.

Играло се на 27 табли, по правилима ФИДЕ. Најуспешнији на турниру био је Армин Мушовић, ФИДЕ мајстор из Бијелог Поља, док је друго и треће место припало интермајсторима Драгану Којовићу из Чачка и Зорану Новоселском из Крагујевца. Уручене су и две специјалне награде, Михајлу-Миту Василићу као најбоље пласираном играчу Шаховског клуба Златара на турниру, и Владици Радојковићу из Београда, најуспешнијем такмичару из ЕМС-а.


Почетни потез - Илија Цвијетић

Овогодишњи мемоморилај имао је богат наградни фонд, а а уручене су и четири специјалне награде по рејтингу. Награђени су Зоран Милошевић из Ужица, Милан Јосиповић из Љубовије, Данило Вучковић из Нове Вароши и Мирослав Перишић из Ариља.

Иначе, Александар Ацо Курћубић (1970 – 2022), дипломирани инжењер електротехнике по занимању, своје прве шаховске кораке направио је у родној Новој Вароши. Као омладинац играо је за Златар и ГРО Златибор из Ужица, а као сениор и за Мимозу из Тивта и ужичку Слободу. Од 2006. године је првотимац Шаховског клуба Златар.Титулу ФИДЕ мајстора освојио је 1988. године, а 1996. је представљао тадашњу СР Југославију на шаховској Универзијади у Леону у Шпанији. За потпредседника Шаховског савеза Србије изабран је у децембру 2021. године, пар месеци пре него што је изненада преминуо.

Учествовало 55 шахиста из Србије и Црне Горе

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.