Љубиша Недовић, директор Комуналног : Нема пара за инвестиције

Мали број радника

Мали број радника

Недостатак стручног кадра, неповољна старосна структура запослених и празна каса за инвестиције само су неки од проблема у пословању, каже за „Варошке новине“ Љубиша Недовић, новоизабрани директор Комуналног предузећа „3. септембар“.

Ово јавно предузеће, чији је оснивач Скупштина општине Нова Варош, већ дуже време уназад кубури са мањком радника у готово све три радне јединице - „Водовод и канализација“, „Чистоћа и механизација“ и „Сектор економских и општих послова“. Тешка финансијска ситуација у фирми и вишегодишња забрана запошљавања у јавном сектору додатно су закомпликовали ствари на овом пољу, а , како се чини, слабе су шансе да се у наредном периоду стање значајније побољша.

-У Комуналном предузећу је укупно 62 запослених, од којих је 44 у сталном радном односу, 14 је на одређено време, а четворо по уговору о привремено-повременим пословима. У свим секторима се бележи неповољна старосна структура запослених, недостатак стручњака различитих профила, а посебно радника на терену.Најтеже је, ипак, у „Водоводу“ где имамо доста и посла и проблема – каже директор Недовић, дипломирани машински инжењер по струци.


Љубиша Недовић, директор Комуналног предузећа "3. септембар"

И тешко је прецизирати где их је више – у самом граду због „шупље“ водоводне мреже и великих губитака или у десетак сеоских водовода, које је Комунално предузеће, у складу са важећим законским прописима, било принуђено да преузме на газдовање, али у затеченом катастрофалном стању.

-Трећа висинска зона је најкритичнија када је у питању градско подручје. Реч је о зони на потесу од Мушине чесме до Основне школе, где имамо велики број потрошача. Тренутно детаљно сагледавамо стање како бисмо најпре урадили добар пројекат, а потом етапно у наредних неколико година комплетно реконструисали водоводну, али и канализациону мрежу у овом делу града. Прва и друга висинска зона су, иначе, у добром стању и на њиховој санацији је доста урађено у неком ранијем периоду – каже Недовић и подсећа да комуналци пуне руке посла имају и на одржавању односно санацији постројења и мреже по селима.

И поред потешкоћа, комуналци су, ипак, у последњем прошлогодишњем кварталу радили на проширењу водоводне мреже у делу Дрмановића, обавили послове на дренажи градске осмољетке, интервенисали на кваровима у Акмачићима, на водоводним инсталацијама у делу Бистрице, Радоиње и Кокиног Брода, одржавању постојећих црпних и филтерских постројења, ревитализовали део канализационе мреже у туристичкој зони Златара...

У руководству фирме кажу и да се активности на градској пијаци и гробљу Коцељ, којима управља Комунално предузеће, одвијају без значајнијих проблема, као и послови на одржавању и чишћењу града и рубних подручја. Редовно се одвози и санитарни отпада у граду и селима, а све у складу са планом, програмом и средствима која је за ову намену локална управа определила из општинске касе.

-Опстанак предузећа условљен је добром сарадњом са Општином јер су све наше инвестиционе активности реализоване на основу уговора са локалном самоуправом. Ми једноставно немамо пара за инвестиције, а неопходне су нам у многим сегментима – наглашава директор Недовић. - Месечни трошкови за плате, струју и гориво износе око девет милиона динара, а укупна вредност рачуна за воду и смеће такође на месечном нивоу испоставимо грађанима и привреди је око 7,9 милиона динара. Није тешко израчунати да смо већ у старту на губитку и са „омчом око врата“ да одржимо „главу изнад воде“, а камоли да планирамо инвестиције.

Када се подвуче црта, финансијска „слика“ предузећа није ружичаста. Дуговања износе близу 22.000.000 динара, док су потраживања достигла цифру од преко 51.000.000 динара, од којих су, како наглашава Недовић, највећим делом тешко или никако наплатива јер се ради о дуговањима већ затворених или фирми у стечају, или пак оних са блокираним рачунима. Према структури утужених потраживања, око 9,4 милиона динара спадају у категорију грађана односно физичких лица.

-Мало ћемо, ипак, „прикочити“ са утужењима према грађанима. Покушаћемо да договор и толеранција буду окосница у новој пословној политици предузећа, јер се мора узети у обзир чињеница да значајан део наших корисника чине управо пензионери и људи са слабашном платежном моћи. Решаваћемо све у миру и споразумно, санкционисати само упорне неплатише и оне који избегавају сарадњу, јер, руку на срце, и квалитет услуга које ми пружамо грађанима мора бити на вишем нивоу – закључује директор Недовић.
* * *
РЕЦИКЛАЖА : У Комуналном предузећу „3. септембар“ кубуре и са Рециклажним центром на Браношевцу, који ради са минималним капацитетом.

Како кажу у овом предузећу, боље дане на пољу рециклаже, одлагања и селектовања отпада очекују када се комплетира прича са Трансфер станицом , након чега следи озбиљан рад на едукацији становништва у овој области.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.