"Старовлашка ризница" - промоција нове књиге Драгољуба Гагричића

Четвртак 27. април у 18 сати у Дому Културе

Четвртак 27. април у 18 сати у Дому Културе

„Старовлашка ризница“ назив је пете по реду књиге Драгољуба Гагричића, новинара „Вечерњих новости“ у пензији и дугогодишњег сарадника нашег листа. Књига је светлост дана недавно угледала у издању Истраживачко-издавачког центра „Стари Влах“ из Београда, а њена промоција  је у четвртак 27. априла у 18 часова у Дому културе „Јован Томић“ у Новој Вароши. Поред аутора, о књизи ће говорити и Миломир Краговић, књижевник и рецезент књиге, а у програму учествују и чланови драмске и рецитаторске секције ОШ "Живко Љујић".

Гагричић и овом књигом наставља традицију пређашњих – међу странице штива сабира зрнца народног умовања са духовитом поентом. Овог пута међу корице књиге, на 220 страница, стало је 420 анегдота, 340 пословица, око 2.000 изрека, више од 260 загонетки, као и преко 300 клетви. Реч је о руковетима народног стваралаштва, за које сам аутор каже да су „спомени дужи од живота“.

-И нова књига је покушај да се за покољења сачувају бисери народног духа, помало скрајнуто или заборављено благо из предања и народног памћења, што се још понегде преноси с колена на колено и што је записано са усана даровитих казивача током пет деценија дугог новинарског заната, а при сусрету и виђењима у врлетима и варошима Старог Влаха – сматра Гагричић.

–О начину живота и бистрини народних врела сведоче анегдоте, шеретлуци, догодовштине, шале, кратке приче хумористичног или сатиричног карактера са духовитоим поентом – каже аутор књиге за „Варошке новине“.


"Не гледај у туђи чанак", каже пословица - ужина после мобе 

Гагричићева „зрнца“ умотворина су по форми једноставна и сажета, са примесама драмских елемената, а према оцени критичара са кратком експозицијом и дијалогом. По ауторовом добром старом списатељском обичају, завршавају се више него комичним обртом уз понеку досетку на крају. Драгољуб ни овим штивом не затупљује оштрицу пера, напротив, писаније и мисли су му још убојитије, па само једна реченица може бити ефектнија од читавих страница. Зато, како истиче аутор, очекује још бурније реакције јавности него на претходне књиге, које су је такође добрано узбуркале.

„Старовлашка ризница“ је и својеврсни омаж старовлашким шеретима. Они су за Гагричића већ деценијама неисцрпна инспирација и мотивација, а њихова казивања праве мале слике живота и времена. Ауторови јунаци су отресити, лукави, довитљиви, духовити, изврсни познаваоци овдашњег менталитета, и то без оловке и рачунаљке... На свој начин читају и описују животне неприлике и прате читаву плејаду ликова – од чобана и ратара, планинки и снаша, дрвосеча и шумара, рабаџија, преко одборника, чиновника, досвештеника и наравно власти. Без зле намере и тешких речи, успевају да исмеју све наше заблуде, накарадности, примитивизме, острашћености ...

-У Старом Влаху се оскудевало у много чему изузев у бистринама и чистоћи језика – сматра Гагричић и додаје да ови избрушени драгуљи богатсвом и снагом речи саопштавају животно искуство које не застарева или им је у народном говору врцава мисао својеврсно сведочење о животу.

„Старовлашка ризница“ је штампана у новопокренутој библиотеци „Огњиште“.

-Ова едиција отвара врата и осталим ауторима, сакупљачима умотворина и охрабрује их. Уосталом, не вели народ чудо ради :“На топлом огњишту ватра се брзо распали“ – каже Драгољуб Гагричић.

Библиограф Добрило Аранитовић је рецензент књиге „Старовлашка ризница“. Фотографије су из архиве аутора, док се о дизајну, штампи и припреми побринула „Кућа штампе“ из Земуна. Донатори књиге су двојица Нововарошана у Београду – бизнисмен Милорад Мишко Стевовић и публициста Милинко Мића Бујишић.
* * *
Из књиге

ЖЕНА МУ УЗЕЛА ОБРАЗ!

Из ташне супруге варошког приватника лопови у Београду украли мужевљев новчаник. Љут он, хоће да је пљеште на сред Теразија и псује:
– Узе ми образ...! Шта си чувала ? Узе ми образ...?!
– Па није имало у новчанику ништа, само визит-карте... – брани се веселница.
– Шта ће рећи лопови: види фукаре, приватник, а нема ни пребијене паре у буђелару?!
---------------------------------
ПЕВАЈ СВЕ, ОСИМ ХИМНЕ

Запила се дружина у гаражи, па иза поноћи неко запита домаћина:
– Сме ли да се пева!?
– Ма слободно, брате...?
– И све песме...?
– Е немој само химну, не могу да стојим пијан...?!

----------------------------------

ЗАГОНЕТКЕ

-Гором иде не шушка, водом иде не бућка. Увек испред тебе, а не можеш да је стигнеш. Трчи по зиду, а живо није. Сав свет обиђох, а један пањ не могох. (Сенка)
-Дрвен трбух, кожна леђа, длакама говори. (Гусле)
-Шта на глави по свету иде? (Ексер у потковици)
-Дању клања, ноћу броји звезде. (Сова)
-Дању слушкиња, ноћу госпођа. (Метла)

-----------------------------------

КЛЕТВЕ

-Жена ти туђу децу рађала.
-Коприва ти из огњишта порасла.
-Мушке се гаће на њу не дрешиле.
-Не смирио се као воденичко коло.
-Туђе стадо чувао, а своје не имао
-У недрима им се змије легле.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.