Зимске бајке прича темпером

Уметник и његово дело - Дејан Мариновић

Уметник и његово дело - Дејан Мариновић

Крај је фебруара, а јунаци новогодишњих бајки још нам се смеше са излога. Деда Мраз и ирваси док вуку поклоне, Бамби и раздрагана деца која се санкама низ брег под снегом спустају у живописно планинско село... Сви они ту ће вероватно остати до пролећа. Лепи за око, право освежење у суморне зимске дане.

Празничне декорације исликане на градским излозима, права су уметност на стаклу. И све су дело младог Дејана Мариновића.

-Украсио сам пред Нову годину двадесетак пословних и стамбених објеката, углавном продавница и кафића, а да им зимску бајку испричам на стаклу, четицом и бојом, све чешће траже и власници викендица и апартмана који се издају туристима. Декорисањем се бавим од пре четири зиме, и сваке је све више заинтересованих- каже за "Варошке новине" Мариновић.


Одмара очи - излог једног угоститељског објекта

Од „алата“ му не треба пуно, само четкица и бела темпера, која се пре наношења на стакло меша са водом и мало течности за судове. И пуно стрпљења, јер осликати излог не може се ни брзо ни лако.

-У зависности од површине излога, треба ми четири, пет сати, и дневно обично одрадим један локал. Ове зиме се радило знатно више него прошле, а декорисао сам излоге на Златибору, у Пријепољу. Занат сам научио уз Станка Никачевића, нашег академског сликара, који ми је у школи предавао ликовно. Захваљујући њему заволео сам и сликарство, које ми је постало велика страст- каже Мариновић.

Слика углавном уља на платну, са мотивима из нововарошког краја и портрете горштака. Дружи и са фото апаратом, а фотографије, мала уметничка дела, могу се погледати на инстаграм налогу „Око“ и „zlatarwolf-gallery“.

-Волео бих да проширим инстаграм страницу, и да живим од фотографије и продаје уметничких слика, али смо ми мала средина за то. Од пре четири године радим као диспечер у 'Златаршпеду', и то ми је основни посао, док се уметношћу бавим у слободно време. Мада сам имао понуда, не планирам да идем из Нове Вароши и своју будућност видим овде, где сам и рођен- каже Мариновић.

Дејан је завршио индустријски дизајн на Политехничкој академији у Београду, и веб-дизајн на приватној АИТ академији у Земуни. У слободно време бави се и 3Д моделирањем и дизајнира рекламне флајере. Оснивач је и администратор фејсбук групе „Варошко око“ са више од 7.500 чланова, која је једно време имала велики утицај на локалу. Међу члановима је доста Нововарошана који живе далеко од завичаја.

-Од самог почетка, пре десет година, били смо трн у оку многима јер нисмо желели да улепшавамо стварност већ да прикажемо Нову Варош онакву, каква по нама, заиста јесте. Због тога смо трпели разне пририске, па и претње. На жалост, наивно сам дозволио многима да без моје контроле 'каче' објаве, па је страница временом изгубила смисао јер се претворила у полигон за приземна политичка препуцавања. Због тога сам морао да правим радикалан рез, па је данас на њој политика забрањена- прича Дејан.

И каже да му због тога није жао.

-Сада се углавном бавимо лепим стварима. Највише је објава у вези разних хуманитарних акција, пропагирамо спорт и културу, као и природне лепоте и туристичке потенцијале краја. Вратили смо се извору, јер 'Варошо око' је и замишљено да буде спона са родним крајем онима који су у потрази за бољим животом морали да оду из Нове Вароши, а има нас широм света-каже Мариновић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.