За Часни крст у Кокином Броду пливало 18 одважних

Пливало се на деоници дугој 33 метра

Пливало се на деоници дугој 33 метра

Бојан Благојевић из Ужица и ове године је на Златарском језеру допливао први до Часног крста. Он је међутим,уз сагласност осталих, освојено знамење поклонио Луки Шапоњићу из Нове Вароши који је са својих девет година био најмлађи учесник манифестације.

На Богојављење је у Кокином Броду пливало 18 одважних из Нове Вароши, Ужица, Прибоја, са Златибора... Међу њима и једна девојка, Сунчица Богићевић (18) из Ужица, која је пливала и ранијих година. Најстарији пливач био је Дарко Максимовић (46) из Ужица.

Пливање за Богојављенски крст на Златарском језеру организује се девету годину, а организатори су Туристичка организација „Златар“, Општина Нова Варош и Црквена општина Нова Варош уз благослов епархије Милешевске. По традици пливало се на деоници дугој 33 метра, у част и спомен на Христове године живота на земљи пре васкрснућа, а након освећења воде и Часног крста, знак за старт трке дао је председник општине Радосав Васиљевић. Спољна температура је овог 19. јануара била у плусу, а повремено је падала киша.

- Да би сте на Богојављење пливали у хладној води не требају вам никакве посебне припреме, већ само чврста вера. Сви који су данас пливали заслужили су да понесу Часни крст, а посебно Лука Шапоњић. Ова манифестација је вид чувања традиције и вере и драго ми је што сам део ње- каже за „Варошке новине“ Бојан Благојевић (43).

Бојан Благојевић иначе, у последњих 17 година сваког Богојављења плива за Часни крст. Ово му је четврти пут на Златарском језеру и трећа победа.


 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.