За већу економску самосталност жена

Расправа о више тема: Састанак у згради СО

Расправа о више тема: Састанак у згради СО

Актуелни положај жена у нововарошком крају, разматрање евентуалних мера за подизање њихове свести о значају родне равноправности, економско оснаживање и активније укључивање у друштвене токове биле су кључне теме о којима су пре неколико дана разговарале чланице и чланови новоизабраног општинског Савета за родну равноправност.

Састанку у згради СО, који је организовала Гордана Кхоуитар, председница Савета за Родну равноправност и заменица председника Скупштине општине, присусуствовале су и директорке појединих јавних предузећа и установа, одборнице локалног парламента, као и представнице Општинске управе. Анализирајући актуелно стање и положај Нововарошанки, учеснице скупа сложиле су се да је све више жена активно у друштвено-политичком животу, на одговорним функцијама је око 15 припадница женског пола, али их је још увек недовољно на местима где су паре и моћ.Статистика која не иде у прилог овдашњим женама јесте да их је све више незапослених, економски зависних од партнера, као и жртава физичког и психичког насиља.Слабије су плаћене од мушкараца, често немају ни здравствено осигурање, а досадашње мере државе и локалне самоуправе на решавању ових и сличних проблема слабашне су и немају ефекта.

Овом, иначе, првом у низу сличних састанака присуствовала је и Вишња Баћановић, независна консултанткиња за увођење родне равноправности. Она ће Савету за РР дати смернице шта би све требало да садржи будући ревидирани Локални акциони план у области родне равноправности за 2017.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.