На референдуму предлог да се повећа број месних заједница

Да свако село буде месна заједница - Кућани

Да свако село буде месна заједница - Кућани

Саветодавни референдума на коме ће се грађани изјаснити о предлогу да се уместо садашњих 13 на територији општине Нова Варош образује 30 месних заједница, одржаће се у недељу 25. децембра, у времену од 7 до 20 часова. Гласаће се међутим само у оним месним заједницама које се деле на више мањих, док у осталим неће бити изјашњавања.

Референдумско питање гласиће : „Да ли сте за потврђивање акта о промени подручја месних заједница на територији општине Нова Варош издвајањем дела подручја и образовањем нових месних заједница“.

-Гласаће се у седам месних заједница. У Акмачићима, Божетићима, Јасенову, Белој Реци, Негбини и Драглици гласачка место биће у зградама основних школа, а у Новој Вароши у Дому културе. Моћи ће да гласају само грађани са подручија ових месних заједница - каже за "Варошке новине" Јелена Лековић, председница Општинске изборне комисије.

Како су раније рекли у локалној самоуправи, предлог за промену броја месних заједница уследио је након жалби мештана мањих села да су запостављени због велике удаљености од центара месних заједница. Процедура је покренута средином септембра ове године, а референдум је само један од више обавезних правних радњи које се морају спровести да би одлука била валидна. Након референдума следи измена Статута и нова Одлука о месним заједница, па онда избори за нове савете...

- Гласаће се заокруживањем једног од два понуђена одговора, 'да' или 'не', и што се тиче излазности нема цензуса. Референдум је саветодавног карактера, а спроводи се како би се видело мишњење грађана. Коначну одлуку о предлогу даће одборници Скупштине општине- појашњава Данијела Попадић, секретар Општинске изборне комисије.

Општина Нова Варош сада има 13 месних заједница које обухватају једно или више насељених места - Нова Варош, Акмачићи, Амзићи, Бела Река, Бистрица, Божетићи, Вранеша, Драглица, Дражевићи, Јасеново, Радоиња, Рутоши и Негбина.

Предлог је да готово свако насељено место постане посебна месна заједница, што ће, кажу надлежни, олакшати рад на инфраструктури и решавању комуналних проблема. Према предлогу, територији општине биће подељена на следеће месне заједнице: Акмачићи, Вилови, Дрмановићи, Комарани, Мишевићи, Радијевићи, Амзићи, Горња Бела Река, Доња Бела Река, Бистрица (обухвата и Челице), Божетићи, Буковик, Дебеља, Љепојевићи, Тисовица, Штитково, Вранеша (са Кокиним Бродом), Драглица, Сеништа, Дражевићи, Јасеново, Кућани, Ојковица, Нова Варош (и Брдо), Тиква, Радоиња, Рутоши, Негбина и Бурађа, док би Месна заједница Трудово обухватала насељена места Горње и Доње Трудово.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.