И у Новој Вароши СДП добио највише гласова Бошњака

Гласало 53 посто уписаних

Гласало 53 посто уписаних

Листа „Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“ добила је у Новој Вароши највише гласова Бошњака, на изборима за Бошњачко национално вијеће који су одржани јуче. Према прелиминарним резултатима, ова листа остварила je убедљиву победу и у већини других градова и општина у којима се гласало. Поред Бошњака, своје националне савете јуче су бирале још 22 националне мањине.

Од 865 Бошњака, колико их је у Новој Вароши уписано у посебни бирачки списак, гласало је њих 461, односно 53 посто. Гласало се само на бирачком месту у згради општинске управе. Од три Рома, колико их је на овим изборима имало право гласа, гласао је само један, а у посебан бирачки списак уписан је и један Мађар али он није гласао.

Листа „Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“ добила је 254, а листа „Странка правде и поморења – Др Мисала Праменковић“ 110 гласова , док је листу „Савез за Санџак и добре Бошњане“ у Новој Вароши гласало 46 Бошњака. Листа „Бошњачко јединство – Др Сулејман Угљанин“ добила је 42, а „Бошњачка листа – Есад Џуџо“ седам гласова.

Бошњачко национално вијеће има 35 већника, а из Нове Вароши су била два кандидата. Ћамил Чичић, професор у Средњој школи, налазио се на листи „Санџачка демократска партија – Хусеин Мемић“, док је др Самир Кхоуитар, лекар специјалиста у Дому здравља, на листи „Савез за Санџак и Добре Бошњане“.

-Победили смо на две трећине изборних места у Новом Пазару и то је најважнија победа ових избора. Победили смо у Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши, Крупњу, Малом Зворнику, Лозници, Шапцу, Суботици, Зрењанину, Београду. Нигде нисмо изгубили осим Тутина и Сјенице. Ми смо све урадили што се нас тиче- рекао је оснивач СДП-а Расим Љајић коментаришући резултате избора.

Национални савети су у Србији први пут бирани 2010. године, а редовни избори за чланове ових савета одржавају се на четири године. Како је законом прописано, улога националних савета је да се у складу са европским нормама боре за остваривање права националних мањина у области језика, културе, информисања и образовања. Своје националне савете непосредним путем бира 19 националних мањина- албанска, ашкалијска, бугарска, буњевачка,бошњачка, влашка, грчка,египћанска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, украјинска и чешка, док се национални савети Македонаца, Хрвата, Црногораца и Руса бирају посредно, путем електорских скупштина.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.