Разговор с поводом : Председник општине Радосав Васиљевић

Радосав Раде Васиљевић, председник општине Нова Варош

Радосав Раде Васиљевић, председник општине Нова Варош

Улагање у нововарошко школство и предшколско образовање, стварање бољих услова за квалитетнији раст и развој малишана, брига о породици и деци, инвестирање на пољу екологије и водоводног система у Божетићима, као и завршетак пута ка Златару, обележили су протеклих годину дана – сматра председник општине Нова Варош Радосав Раде Васиљевић.

Он у разговору за „Варошке новине“ посебно задовољство, ипак, изражава због, како каже, одличне организације Међуопштинских омладинских спортских игара на којима се од 20. до 24. јула надметало више од 2.100 спортиста из 31-ог града и општине са тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

-МОСИ су биле велики изазов за локалну самоуправу. Са недовољно људских ресурса, у условима короне и нестабилне финансијске ситуације, Општина је сопственим средствима и напорима успела да се покаже као одличан домаћин и организатор и угости до сада рекордан број учесника ове највеће аматерске спортске манифестације на Балкану – оцењује председник Васиљевић. - Нарочито сам поносан на нововарошке спортискиње и спортисте, који су успели да у генералном пласману освоје прво место, као и прегршт медаља.


Посебно поносан на организацију 57. МОСИ

Појашњавајући у разговору за наш лист који су пројекти реализовани од прошлог до овог дана општине, који се обележава 1. новембра, председник Васиљевић истиче да се први на листи налази коплетна реконструкција градске осмољетке, коју је држава финансирала са више од 500.000.000 динара. Након две и по године коначно је завршен пут ка Златару. У изградњу ове модерне саобраћајнице Влада Србије инвестирала је око милион евра.

Улагало се и у унапређење заштите животне средине (Трансфер станица, ланчаница за прикупљање плутајућег отпада на Лиму, нових 100 контејнера за сеоске средине, почетак рада на изради локалног регистра загађивача...), а посебна пажња локалне самоуправе не само у прошлој, већ уназад неколико година, била је усмерена на инфраструктуру и проширење садржаја за децу и младе. Само је ове године из општинске касе издвојено 11.000.000 динара за изградњу два дечја игралишта на Зебиновцу и Шанцу. А у последњих неколико година Нова Варош се може похвалити спортском инфраструктуром за децу (игралиштима за децу до 12 година и спортски теренима у граду и по селима) коју немају ни малишани у много већим градовима и општинама...

Око 26.000.000 динара из градског буџета се годишње издваја за бригу о породици, а значајна подршка се континуирано пружа и за унапређење нововарошког здравства...

-Нарочито сам поносан што смо се, након вишедеценијских неиспуњених обећања свих досадашњих локалних власти, коначно померили са „мртве тачке“ када је у питању водоснабдевање „жедних“ села на територији Месне заједнице Божетићи. У последње две године инвестирали смо у овај пројекат око 100.000.000 динара и у плану да је да прва вода у делу домаћинстава потече на Сиријади наредне године – обећава председник Васиљевић уз очекивање да ће у наредном периоду држава у већем финансијском обиму подржати овај капитални пројекат, баш као што су и обећали поједини министри из Владе Србије.

У радове уложено 100 милиона - каптирање Трудовачког врела

Први човек нововарошке општине додаје и да је генерално задовољан функционисањем општинских јавних предузећа и установа. Увек може боље и ефикасније, напомиње, али сматра је да је ситуација, посебно у Комуналном предузећу, неупоредиво боља него када је пре седам година ступио на функцију председника општине.

-Истина је да је пословање комуналаца бременито проблемима, али предузеће је, уз снажну подршку локалне самоуправе, успело да се консолидује и да у овим тешким условима значајно модернизује опрему и возни парк- каже Васиљевић.

Подугачка је, међутим, и листа пројеката чијом реализацијом председник општине није задовољан.

-Првенствено мислим на неозбиљност појединих извођача радова због чије неодговорности и траљавости ми из власти код народа испадамо преваранти. Тако су прекорачени сви рокови за завршетак радова на изградњи канализације друге туристичке зоне на Златару, за које су држава и општина издвојили више од 50 милиона динара. Било је великих пропуста и на изградњи фудбалског стадиона у „срцу“ туристичке зоне, балон хала још увек у потпуности није у функцији, а проблеми са недостатком путара су присутни већ пет, шест година уназад – каже Раде Васиљевић и напомиње да се, када је путна инфраструктура по селима у питању, први пут у протеклој деценији десило да се из општинског буџета издвоји око 43 милиона динара за тампонирање, а 22.000.000 за асфалтирање јер се уговори поништавају и неиспуњавају.

На новинарско питање каква је судбина обећаних, а нереализованих пројеката (кружни ток на Браношевцу, реконструкција зграде некадашње гимназије, Пословног центра на уласку у град, преузимања сеоских водовода, изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, неколико пројеката у туризму), као и шта ће локална самоуправа предузети како би решила проблеме градског скијалишта председник општине одговара :

-Од кружног тога нећемо одустати. Једноставно имали смо обећања ресорног министра Момировића, али се са овим пројектом из неког разлога закочило. Мора се сачекати нова Влада, не само за овај пројекат, већ и како бисмо добили одговоре на питања да ли ће Скијалишта Србије преузети овдашњу ски-стазу и какви су планови везани за постројење за пречишћавање отпадних вода. За зграду бивше гимназије се ради пројектна документација како би све било спремно за радове на пролеће следеће године. Преузимање сеоских водовода траје предуго и траљаво, тако да овај проблем морамо решити у што краћем року, јер је то и законски услов. А у просторије пословног центра на Браношевцу највероватније ће се уселити Туристичка организација „Златар“.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић сматра да локалну самоуправу у наступајућем периоду чекају велики изазови у туризму. Напомиње да  наредне године истиче уговор о закупу „Панораме“, као и да су да још увек непознате намере новог власника бившег РХ Центра „Златар“ и да у локалној управи немају никакве информације да ли ће ова некадашња узданица у развоју туризма у нововарошком крају поново бити пуштена у функцију.

–Ова два објекта располажу са укупно 400 кревета и уколико они не буду у функцију то ће бити велики хендикеп за туризам на овим просторима и сматрам да овај проблем морамо хитно решити – истиче председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.