Грејна сезона продужена до 3. маја

Шест котларница греје 713 станова: Стамбени блок Багрем

Шест котларница греје 713 станова: Стамбени блок Багрем

Грејна сезона продужена је за петнаестак дана и трајаће до 3. маја, али ће се радијатори у становима Нововарошана загревати само уколико просечна дневна температура буде нижа од 12 степени. У „Енергији Златар НВ“ кажу да је одлука донета на пепоруку државе због неколико ледених дана после Васкрса, током којих се тепература у нашем крају спустала испод нуле.

Шест котларница којима газдује „Енергија“ загрева 713 станова и више од 50 правних субјеката.

-Због хладног времена грејна сезона је раније и почела, а због хладног таласа у децембру и јануару ове зиме смо потрошили 30 посто више енергената него претходне. Грејна сезона званично траје од 15. окобра до 15. априла, али је законска обавеза топлана да са грејањем почну 15 дана пре и да греју 15 дана дуже уколико су ниске просечне температуре. Осам дана око Божића када су температуре биле најниже, грејали смо дананоћно – каже за „Варошке новине“ директорка „Енергије Златар НВ“ Бранкица Ратковић.

У „Енергији“ кажу да и поред мањих потешкоћа које су имали због дотрајале опреме, успешно приводе крају грејну сезону.

На грејање 36.270 квадрата стамбеног и 54.442 квадрата пословног простора котларнице су ове зиме потрошиле 1.024 тоне мазута и 300 тона пелета.

-Неопходна је реконструкција дотрајале грејне мреже, али смо на жалост у могућности да из сопствених средстава финансирамо само редован ремонт. За обимније радове биће нам потребан кредит, а циљ је да се што више котларница преуреди за грејање на биомасу. Пелет као енергент тренутно користе котларнице у Дечјем вртићу и у кругу Дома здравља и искуства су позитивна- каже директорка Бранкица Ратковић.



„Енергија Златар НВ“ са 13 стално запослених, од својих корисника тренутно потражује 12 милиона динара, што је у висини износа на две месечне фактуре, а дугови у значајној мери оптерећују рад предузећа.

После умањења у марту прошле године, грађани грејање плаћају по цени од 95,83 динара за квадратни метар стамбеног простора (рачунајући и ПДВ). За правна лица која грејање плаћају 12 месеци годишње, а то су углавном буџетски корисници, цена је 119,79 динара по квадрату, док је за они којима се грејање фактурише пола године цена 239,58 динара.

- Енормни дугови за испоручену топлотну енергију нису само наш проблем, већ свих топлана у Србији. Нама у овом тренутку физичка лица дугују 9,8 милиона, а правна 2,2 милиона динара. На жалост, много је и оних који месецима не измирују своје обавезе па смо протеклих година били принуђени да тужимо више од 170 корисника због дуга од 3,5 милиона динара, а ових дана ће бити поднета и нова тужба против 53 потрошача који укупно дугују 2,5 милиона динара– каже директорка „Енергије“ Бранкица Ратковић

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.