Наша посла: Две регате у исти минут

Уместо једне у две колоне: Златарско језеро

Уместо једне у две колоне: Златарско језеро

Ново лето, нова брука. Као и предходне три године и сутра ће због неслоге међу организаторима кањоном Увца пловити две регате, па су заљубљеници у природне лепоте нововарошког краја у дилеми да ли да чамац порину у Златарско или у Радоињско језеро. Обе регате у суботу 29. јула стартују у 10 сати, а имају и сличан програм.

На Златарском језеру возиће се она званична у оквиру „Златарфеста“, а организатори су Општина Нова Варош и Туристичко-спортски центар „Златар“. Друга регата је пар километара ниже на Радоињском језеру у организацији удружења љубитеља ове, најмање од три хидроакумулације у кањону Увца.

Да је испоштован ранији договор да се уместо две на увачким језерима организује само једна, била би то најмасовнија регата у Србији на мирним водама. Овако ићи ће се у две мање колоне, а кривицу за то организатори 16. Златарске регате у Кокином Броду и 6. Регате на Радоињском језеру сваљују једни на друге.

У Туристичко-спортском центру кажу да су планирали да се заједничка регата организује на Радоињском језеру али да нису добили дозволу Завода за заштиту природе Србије како се не би узнемиравали младунци белоглавог супа који су у ово доба године још увек у гнезду и спремају се на свој први лет.

- Због пораста броја гнездећих парова ове угрожене врсте орла лешинара Радоињско језеро је под посебним режимом заштите, па нам је Завод дозволио да организујемо регату једино на Златарском језеру, али и ту уз строге услове и ограничења. Поштујући то позвали смо и чланове Удружења „Љубитељи Радоињског језера“ да нам се придруже у Кокином Броду, али су они остали при одлуци да организују своју сплаварење. Како год, Златарска регата ће и ове године бити место добре забаве, а припремили смо и богат пратећи програм– каже Роса Јаковљевић, директорка Туристичко-спортског центра „Златар“.



На Златарској регати, која стартује од Визитоског центра у Кокином Броду лане је било више од 600 учесника и 50 пловила, док је Радоињским језером у око 40 чамаца пловило преко 250 регаташа. Добра посета се очекује и ове године.

У организационом одбору регате на Радоињском језеру кажу да ће и ове године испоштовати забрану уласка у кањон према Ужичком мосту и чамце окренути на пола пута.

-Договор који смо раније постигли да се после три године паузе овог лета опет организује заједничка регата на Радоињском, а од идућег наизменично на оба језера, био је у интересу читавог краја. Међутим, организатори „Златарфеста“ су напрасно одустали од тога, а сумњамо и у разлоге. Ми смо одмакли у припремама и регата у Радоињи ће бити одржана тачно у дан који је и одређен статутом нашег удружења, а то је задња субота у јулу. Није нам намера да подмећемо било коме клипове у точкове већ да промовишемо Радоињско језеро које је неправедно запостављено - каже Горан Оташевић, председник Удружења „Љубитељи Радоињског језера“.

Завод против

-Завод је мишљења да се планиране активности на организовању сплаварења на Радоињском језеру не могу дозволити, јер би нарушили природне вредности.Крајем јула младунци белоглавог супа су још увек у гнездима па би се употребом пловила на моторни погон значајно узнемирила и омела редовна животна активност ове угрожене врсте -каже се у допису Завода за заштиту природе Србије, а који је потписао директор Завода Александар Драгишић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.