Данас почиње седмонедељни Васкршњи пост

Пост у молитви и покајаљу: Црква у Драглици (Фото: Д. Гагричић)

Пост у молитви и покајаљу: Црква у Драглици (Фото: Д. Гагричић)

За православне вернике данас почиње велики Васкршњи или Часни пост који траје 48 дана и завршава се празником Васкрсења Исуса Христа - Васкрсом, који се ове године прославља 8. априла. Дане поста верниици проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће.

Према учењу Српске православне цркве пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима. Епископ милешевски Атанасије (Ракита) каже да је Велики пост једно путовање на коме нам предстоји борба против греха који је отуђеност од Бога и Цркве Његове, отуђеност од исправног живљења.

-Основни грех је немање љубави, а кад немаш љубави испадаш из заједнице. У заједници можеш бити само том силом која привлачи биће ка бићу, а то је љубав- каже епископ милешевски.

-У жељи да нам помогне, наша Црква је у молитви коју изговарамо током Великог поста, сажела оно за шта треба да молимо Бога и од чега да нас заштити. То је она трочлана молитва која гласи овако: Господе и Владико живота мога! Духа лености, унинија, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, дуготрпљења и љубави, даруј мени, слуги Твоме. Да, Господе, Царе, даруј ми да сагледам сагрешења своја и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове века. Господе и Владару мога живота сачувај ме од стања празноће, малодушности, похлепе за влашћу и празног разговора- учи нас Епископ Атанасије.

Прва недеља поста зове се Чиста, а последња је Недеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују - Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља.

Велики или Часни пост име је добио према Часном крсту на којем је страдао Исус Христос. Установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, после крштења на реци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као победник из искушња која му је поставио Сотона.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.