Устоличен нови епископ милешевски

Владика Атанасије у манастиру Милешева (фото: Раде Прелић)

Владика Атанасије у манастиру Милешева (фото: Раде Прелић)

Владика Атанасије (Ракита) устоличен је јуче у трон милешевских епископа на светој архијерејској литургији у манастиру Милешева коју је служио патријарх српски Иринеј. Он је четврти епископ на челу Милешевске епархије од њеног оснивања 1992. године.

Светој литургији након које је обављен чин устоличења присуствовало је пар сотина верника и званица.У име председника Србије свечаности је присуствовао шеф кабинета Никола Селаковић, а у име Владе министри одбране Александар Вулин и министар правде Нела Кубуровић.

Патријарх Иринеј је замолио верне да новом Епископу пожеле добродошлицу и да га приме као свог оца и учитеља.

-Црква као живи организам треба да буде здрава и цела а посао Епископа је да томе што више допринесе и кроз просветно деловање, милосрђе, градитељство, -казао је епископ Атанасије.

Иначе, владика Атанасије (Ракита) изабран је за новог епископа милешевског средином маја ове године,одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве. Милешевска епархија је једна од најмлађих епархија у СПЦ и обухвата западни део Рашке области, средње Полимље и Потарје, односно општине Пријепоље, Прибој, Нова Варош, Сјеница и Пљевља.

Место епикопа милешевског остало је упражњено у мају 2015. након смене владике Филарета, а епархијом је као администратор управљао епископ будимљанско- никшићки Јоаникије.

Владика Атанасија Ракита рођен је 1957. године у Јању код Шипова, а замонашио се 1977. у манастиру Крка. У претходне четири године он је обављао дужност епископа бихаћко-петровачког.

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.