Влада Србије кориговала границе Резервата "Увац"

Нових сто хектара - Увачко језеро

Нових сто хектара - Увачко језеро

Мада је изузет део кањона у доњем току у коме ће се градити акумулација Клак за потребе будуће Реверзибилне хидроелектаране „Бистрица“, Специјални резерват природе „Увац“ сада захвата готово сто хектара више него пре. Уредбом коју је недавно усвојила Влада Србије, нова граница резервата у овом делу повучена је преко Радоињског језера, на око 150 метара изнад бране и дивљег камп насеља, док је на другом крају под заштиту стављено више парцеле под државном шумом у Амзићима, Виловима, Горњем Трудову и Лопижама.

За непуних годину дана ово је друга уредба Владе Србије о проглашењу Специјалног резервата природе „Увац“. Прошлом је Резерват са 7.543 проширен на 11.750, а сада на 11.845 хектара, а нова уредба донела је и низ новина у режиму газдовања. На Радоињском језеру где је последњих година била на снази забрана за сва пловила, сада је дозвољена употреба чамаца на моторни погон до максимално 10 коњских снага, али само до уласка у кањон и првих гнезда белоглавог супа. Ова одлука међутим престаће да важи 2030. када се према најавама очекује завршетак радова на изгрaдањи РХЕ „Бистрица“. Након тог датума на Радоињском ће моћи да се плови само на весла.

-На акумулацији чија је дужина десетак километра пловна ће бити отприлике два, по километар од правца бране и са супротне стране од Ужичког моста, што ће јасно бити обележено таблама. Од почетка марта на Радоињском језеру на снази је и нови режим риболова. За пецање су сада потребне две дозволе, 'републичка' на делу код бране, а на преосталом делу она коју издајемо ми и која важи само за наше воде- каже за „Варошке новине“ Никола Шапоњић, директор предузећа „Резерват Увац“ које управља овим природним добром.

Последња уредба је кориговала делом и границе унутар самог резервата, па је под режимом заштите трећег степена, који подразумева нешто блаже услове, сада више од половине територије. У првом режиму је 1.048 хектара односно 8,85 посто територије резервата, у клисурама Увца, Вељушнице, Кладнице, Тисовице, Павловића брода и делу Радоињског језера и на том подручју су дозвољена само научна истраживања и контролисане едукативне посете. Под другим степеном заштите је 4.726 хектара (39,89 посто), а под трећим 6.071 хектар односно 51,26 посто територије.

-На површинама на којима је утврђен режим заштите трећег степена, спроводи се проактивна заштита, где се могу вршити управљачке интервенције у циљу рестаурације, ревитализације и укупног унапређења заштићеног подручја, развој села и унапређење сеоских домаћинстава, уређење објеката културно-историјског наслеђа и традиционалног градитељства, очување традиционалних делатности локалног становништва, селективно и ограничено коришћење природних ресурса и простора- наводи се у Уредби Владе Србије.

Специјални резерват природе „Увац“ је иначе подручје прве категорије од изузетног значаја и највеће природно станиште белоглавог супа на Балкану. Обухвата скоро тридесетак села у општинама Нова Варош и Сјеница. Кратово код Прибоја је новом уредбом изузето због планираних радова, годину дана након што се нашло у границама резервата.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.