Јубиларни „Дани Данила Лазовића“ у Прибоју

Богат програм фестивала

Богат програм фестивала

У Прибоју је јуче почео традиционални фестивал „Дани Данила Лазовића“, посвећен очувању сећања на лик и дело барда српског и југословенског глумишта. Фестивал се одржава десети пут за редом, а трајаће до недеље 24. септембра. Обележиће га богат и разноврстан уметнички програм, а у фокусу је и овог пута такмичење студената глуме у казивању поезије.

Фестивал, који се овог пута одржава под слоганом „Наших десет година“, подељен је у две уметничке целине. Јучерашњи и данашњи дан су предфестивалски. У оквиру њих, синоћ је у прибојском Дому културе "Пиво Караматијевић“ изведена стендап комедија „Кома“ Ивана Томића, глумца Београдског драмског позоришта. Вечерас је у 20 сати на програму представа „Смрт човека на Балкану“, коју по тексту и режији Мирослава Момчиловића изводи Народно Позориште из Кикинде.

Званични део Фестивала почеће сутра у 19 сати у Завичајном музеју тематском изложбом „Наших десет година“, а у наставку програма је концерт пијанисте Стефана Ђоковића „Са Моцартом на крилима музике“, након кога ће у Дому културе бити додељена награда за изузетан допринос у историји фестивала. Четвртак је резервисан за две позоришне представе – „Што се боре мисли моје“ независне глумачке продукције (19 сати мала сцена Завичајног музеја) и „Чекаоница“ Атељеа 212 (20.30 сати,  велика сцена Дома културе). За петак ( 19 сати амфитеатар Музеја) планиран је специјални програм „Реч, две о Данилу“, у коме учествују реномирани уметници Војин Ћетковић, Јелена Новаковић, Драгиша Ћургуз, Наташа Радовановић... У 20.30 исте вечери на сцени Дома културе биће изведен комад „Књига о Милутину“ који у режији Егона Савина, изводе прваци Звездара Театра.

И субота је крцата уметничким садржајима. Најпре ће у 19 сати на платоу Дома културе бити изведен специјални музички програм, за 19.45 заказан је дефиле гостију и учесника традиционалног такмичења у говорењу стихова, а потом у 20 сати у великој сали стартује такмичарски део једне од најпознатијих смотри поезије у Србији. Ове године ће се такмичити студенти глуме са 12 академија и уметничких факултета из наше земље и региона. Победник или победница, поред новчане награде, у износу од 1.000 евра, осваја и признање „Повеља Данила Лазовића“. Њихов таленат оцењиваће стручни жири у саставу : глумци Петар Божовић и Војин Ћетковић, професори уметничких академија Радован Кнежевић из Београда и Дамир Махмутовић из Тузле, и Рале Дамјановић, радио новинар, писац и рецитатор.

Директор Фестивала је глумац и рецитатор Милорад Мики Дамјановић, који изражава задовољство што је манифестрација посвећена Данилу Лазовићу успела да се високо позиционира на културној мапи Србије.

-Ово је фестивал који слави име барда нашег глумишта и тиме показује да не заборавља своје великане, фестивал који студентима глуме пружа прилику да се надмећу у казивању поезије и у већини случајева освоје своју прву награду, фестивал који негује културу лепо изговорене речи и на делу показује како изгледа и колико је важна децентрализација у културу – истиче Дамјановић.

Организатори светковине су прибојски Дом културе и Завичајни музеј у Прибоју, а покровитељ Општина Прибој, која позива све суграђане и госте са стране да посете ових дана град на Лиму и уживају у бројним и разноврсним културним садржајима.
* * *
Текст је део пројекта „Прибој на сајту Варошких новина“ који је суфинансиран из буџета Општине Прибој (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.