Златибор и даље најпосећенија туристичка дестинација

Златибор

Златибор

Златибор и у 130. години организованог туризма посвећено чува своје дугогодишње звање најпосећеније планине Србије. Свака сезона, распусти, празници (као што су протекли сретењски, васкршњи, првомајски) доносе нове рекорде у посећености „златне планине“ о чему сведоче и подаци Републичког завода за статистику. Од изабраних туристичких места, мерено бројем остварених ноћења, домаћи туристи у периоду јануар-мај 2023. године највише су боравили на Златибору (307.991 ноћења), што је 69 % више у односу на претходну годину. Потом следе Копаоник, Београд, Врњачка Бања, Сокобања… У домаћем туристичком промету “златне планине” најбројнији су гости из Београда, Новог Сада, Ниша док су заступљени гости из свих делова Србије.

Отварањем нових угоститељских објеката, хотела високе категорије, апартмана, понуда смештаја на Златибору је све богатија из године у годину. Туристима су на располагању смештајни капацитети за туристе свих платежних могућности. Туристичку привреду Златибора охрабрује и повећање броја страних гостију (мерено оствареним бројем ноћења 78 % више у односу на претходну годину), посете туристичких представника и медија из читавог света. Док главни удео у одржавању високог туристичког промета на Златибору имају домаћи гости. Према томе, подела ваучера за субвенционисани одмор погодује развоју овог туристичког места. Интересовање за долазак на Златибор уз ваучере је све веће из године у годину о чему сведочи и и пораст броја пријављених угоститељских објеката који издају услуге смештаја с ваучерима (871 пријављен објекат).

Овај напредак туристичког места даје подстрек златиборским хотелијерима и угоститељима да одржавају услугу на завидном нивоу и раде на унапређењу садржаја намењених бројним туристима. Учинци које Златибор бележи и рекорди које поставља нису случајност већ резултат планирања, улагања, реализације значајних инфраструктурних планских пројеката као И богатства садржаја за боравке гостију свих узраста.

Извор: Туристичка организација Златибор


* * *
Пројекат „Чајетинa на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

  

                                                                                                               

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.