На Златибору одржана конференција о женском предузетништву

Општина Чајетина

Општина Чајетина

Волим свој живот, порука је друге конференције у организацији Удружења грађана „Злата“, која је уз подршку Савета за родну равноправност Општине Чајетина и ЈП „Голд гондола Златибор“ одржана протеклог викенда  у хотелу "Палисад" на Златибору. Предузетнице из Србије и златиборског краја су унапредиле знања о комуникацији са запосленима, емотивном здрављу и постављању циљева, а уз размену искустава учеснице су дошле и до нових идеја.

Родна равноправност је област којој Општина Чајетина поклања посебну пажњу кроз пружање подршке свим институцијама и удружењима која се баве женским предузетништвом, женама на селу, али и у урбаним срединама, као и кроз опредељивање средстава за покретање бизниса. У фокусу друге конференције, под називом „Волим свој живот“, било је женско предузетништво, али из угла емотивног здравља, пословног и приватног баланса и техника за унапређење бизниса.

-Циљ нам је да анимирамо жене које имају мање могућности да дођу до информација и да започну бизнис. Управо назив ове конференције поручује да живот посматрамо са ведрије стране јер начин на који размишљамо привлачи и догађаје. Ми се трудимо да, кроз Удружење грађана „Злата“ и Савет за родну равноправност Општине Чајетина, организујемо људе у нашој средини како би креирали боље окружење и како би сви били задовољнији. Број жена на конференцији је показао колико је корисно и колико је важно да наставимо у овом правцу као и до сада кроз различите састанке и умрежавања жена са локалног али и међународног нивоа- рекла је у име организатора Бојана Божанић, директорка ЈП "Голд гондола Златибор".

Учеснице конференције

Конференција је била тематски подељена на области: пословна едукација - циљеви / пословни и лични и бизнис модел, емотивна едукација - емотивно здравље и комуникација са запосленима и представљање локалних предузетница.

-Ово је друга конференција коју организујемо, а прва је била у новембру прошле године. У међувремену смо имале четири окупљања на којима смо прошли кроз много тема- рекла је чланица Савета за родну равноправност Бранкица Рајовић.

-Мени је драго што видим да се све више жена окреће себи, да жели да помогне себи и баве се предузетништвом јер нема успешне породице ако нема успешне жене. Годинама смо радили са женама, нарочито са старијим женама на селу, пружајући им подршку јер им то много значи. Подржавањем ових конференција Савет показује колико озбиљно делује- рекла је чланица Савета за родну равноправност Општине Чајетина Зорица Милосављевић.

-Пошто су људи један од највећих ресурса које има свака компанија, потребно је успоставити добру комуникацију јер се на тај начин подиже и продуктивност. Ми смо причали о томе како успоставити добру комуникацију, о важности повратне информације и на који начин се она пружа да би она била начин личног раста и развоја сваког појединца- рекла је психотерапеут и едукатор др Весна Даниловац.

Анализа бизниса и пословних идеја је помогла учесницима да заједнички превазиђу препреке уз сагледавање нових перспектива уз правилно формулисање циљева.

-Колико год нам се чинило да ми све те ствари знамо, на један начин се циљеви остварују када су записани, а на другачији када само о њима мислимо. Обично се каже да када само мислимо онда су само жеље, а када им дамо план онда оне имају реалност да се догоде. На овај начин желимо да се предузетнице оснаже у постављању циљева и на личном и на пословном нивоу- рекла је бизнис тренер Марина Лазаревић.

Невена Марић је млада предузетница са Златибора чија фирма се бави управљањем и одржавањем зграда. Каже да је идеју пронашла у породичном бизнису, грађевини, који је надоградила додатним услугама и истиче да је стална едукација из разних области неопходна за успех у послу.

-Ова конференција ми је значила пре свега у самом постављању реда у мом бизнису, као и правилном односу према себи и својим емоцијама. Задовољна сам знањем које сам добила овде и већ сам забележила неке технике које бих могла да применим у свакодневном раду- рекла је Марић.

Најчешћи изазов са којим се носе жене у бизнису је успостављање равнотеже између улога предузетнице, мајке и супруге. Како би постигла задовољство личним изборима, развојни пут будуће предузетнице, поред савладавања основних правила пословања, подразумева и рад на себи, на личном и професионалном нивоу, закључак је конференције.

Подршку за одржавање конференције пружили су Општина Чајетина, Савет за родну равноправност, ЈП „Голд гондола Златибор" , Иновациони Бизнис центар Златибор, Туристичка организација Златибор, Регионална развојна Агенција Златибор, као и бројни пријатељи удружења: Туристичко рекреативни комплекс Златибор, Хотел Букет, Винарија Чока, хотел Палисад, VIP Casa Club, кафе Визитор, Сирана ,,Златне Рудине” Гајеви, Папир УЕ, Гага турс.

(Извор: Општина Чајетина)
* * *
Пројекат „Чајетинa на сајту Варошких новина“ је суфинансиран из буџета Општине Чајетина (Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражава ставове органа који је доделио средства)

                                                                                                    

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.