Данас почиње Велики пост који траје до Васкрса 24. априла

Христово Распеће, фреска манастир Студеница

Христово Распеће, фреска манастир Студеница

За православне вернике данас је Чисти понедељак, први дан Великог или Часног поста који најављује највећи хришћански празник Васкрс, који се ове године прославља 24. априла. Пост је душевна храна, припрема за свету тајну причешћа, савладавање искушења и стремљење ка чистоти духа и тела. Они који одлуче да поштују његова правила, дужни су да једу посну храну, да дане проводе у молитви, праштању и покајању.

– Ево полазимо на велики подвиг, подвиг Великог поста. Запућујемо се ка празновању најсветлијег, највећег Празника – Васкрсења Господа нашега Исуса Христа, да прославимо Христову победу над смрћу, над ђаволом и његовим царством, да будемо учесници те победе, да примимо победне дарове од Господа нашега- рекао је Епископ милешевски Атанасије (Ракита), пожелевши свима благословен почетак Часног поста.

Током седам недеља (48 дана), колико траје Часни пост, пости се на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино. Само на Благовести, 7. и Цвети, 17. априла, дозвољна је риба.

– Свако ће постити према својим могућностима, према својим способностима, у дубини своје вере и љубави. Али, Господ нам је предочио нешто од чега зависи наш успех, иако су мале наше снаге. Он каже: Ако опростите вашим дужницима сагрешења њихова опростиће и Отац ваш Небески вама. Ако ли не опростите другима сагрешења њихова ни Отац ваш Небески неће опростити вама сагрешења ваша- каже еписком Атанасије.

– Господ наш хоће да будемо слични Њему, јер, Он је показао љубав према нама и ради нашег спасења узишао на Голготу, изнео Крст и на Њему био распет, претрпео сва понижења и пљувања, Он Безгрешни. И ето, Он тражи да се угледамо на Њега, да не бележимо грехе једни других у срцу своме, да не носимо злобу у своме срцу, да у њему буде места само за љубав-каже епископ Атанасије (Ракита).

 

 

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.