Роса Јаковљевић: "Панорама" распродата до јесени

Богат програм и за

Богат програм и за

“Златарфест” ће бити одржан последњег викенда јула, а поред традиционалне “Сиријаде”, “Златарске регате”, “Златних руку Златара”, Сабора певања из вика, обележиће га и разноврстан музичко-забавни програм. Посетиоцима обећавамо знатно богатије културне садржаје, посебно оне за децу и младе. План је и да се регата врати на Радоињско језеро где је и установљена као манифестација. Централна дешавања биће уприличена као и претходних година на главном градском Тргу, а његова адаптација и комлетно уређење очекују се већ у наредним данима.Обзиром да је “Златарфест” кључни адут у развоју манифестационог туризма на овом подручју, ТСЦ ће као организатор уложити огромне напоре да његов квалитет подигнемо на виши ниво, а све са циљем да привучемо што већи број гостију и анимирамо локално становништво – каже директорка Туристичко-спортског центра “Златар” Роса Јаковљевић, која је кормило овог општинског јавног предузећа преузела пре пола године.

Она појашњава да је недавно формирано радно тело “Златарфеста” које ће ускоро јавности представити детаље везане за овај догађај. Оно што је познато је да ће манифестација коштати око 3,5 милиона динара, а да ће око две трећине средстава бити опредељено за музичко-забавне (рок, фолк и етно) садржаје јер су они већ по традицији и најпосећенији. Према још увек незваничним информацијама, на манифестацији би ове године требало да наступе Ана Кокић, Жељко Шашић, Маринко Роквић и „Црвена јабука“.

У ТСЦ се, иначе, ужурбано спремају како за “Златарфест”, тако и почетак летње сезоне, за коју очекују да ће бити берићетна и једна од најбољих у протеклих неколико година. У хотелу “Панорама” аранжмани су распродати све до средине септембра.



-Друга половина априла и мај су резервисани за рекреативне наставе и ђачке екскурзије, а потом нам у госте долазе бројне спортске екипе. Очекујемо и индивидуалне госте из земље и иностранства, а ако је судити по досадашњем букингу, на Златару ће одмарати и приличан број пензионера - корисника ваучера- каже Јаковљевић. Она као управитељка “Панораме” подсећа да је хотел у претходна четири месеца забележио одличне пословне резултате. У том периоду је око две и по хиљаде гостију остварило преко 8.000 ноћења, што је за двадесетак посто више него лане. Финансијски ефекат је увећање укупног промета, који је у овом период износио нешто преко 16.000.000 динара.

Пословодство “Панораме”, међутим, није толико оптимистично када је у питању будући власнички статус овог хотела, који је локална самоуправа од београдског Рекреатурса закупила до 2023.године.

-Последња информација је да потенцијални купац “Панораме” има обавезу да “Рекреатурсу” уплати још 15 милиона динара. Уколико то уради, мораће да преузме 12 стално запослених у овом колективу, с тим што ће хотел моћи да преузме тек након истека уговорног рока о закупу са општином Нова Варош или када ТСЦ-у, као званичном закупнику, исплати унапред уложени новац до уговореног износа од 240.000 евра. Улагања у објекат су, међутим, била драматично већа и достижу цифру од близу 190 милиона динара – оцењује директорка ТСЦ , сматрајући да је бивше општинско руководство направило огромну грешку што хотел није купљен, већ закупљен, јер би се у том случају “улагало у наше, а не туђе”.

Јаковљевић додаје да још увек нема позитивних помака ни на плану поновног пуштања у функцију некадашње Специјалне болнице на Златару, која је готово деценију у власништву Фонда ПИО. Општина и ТСЦ на том пољу улажу напоре и покрећу иницијативе, али је, ипак, кључна одговорност на држави, сматра директорка Туристичко-спортског центра. Она подсећа на значај смештајних капацитета “Панораме” и бившег РХ Центра, нарочито ако се има у виду чињеница да на Златару током летње и зимске сезоне ври као у кошници.

-Да би задовољили сезонску потражњу, потребно нам је још минимум 1.500 кревета, тако да ни најављена изградња три нова хотела неће решити проблем недостатка смештаја- каже Јаковљевић и додаје да ће враћањем у календар појединих манифестација, попут хајке на вука и џипијаде , ТЦС покушати да значајнији део гостију привуче и у вансезонским периодима, посебно на измаку зиме и јесени.

Директорка истиче да императив у раду Туристичко-спортског центра, ипак, остаје боље позиционирање Златара и читаве општине на туристичкој мапи Србије. У том сегменту је кључна промоција. Финансијским планом буџета ТСЦ, укупно “тешког“ око 94 милиона динара (од чега су 60.000.000 сопствена средства) предвиђено је тако значајније издвајање на пољу медијске промоције, „агресивније“ кампање на туристичким манифестацијама, као и израду промотивног и рекламног материјала на српском, енглеском и руском језику.

–На управо завршеном Сајму туризма у Нишу, а претходно и у Београду, били смо у ситуацији да обједињену понуду представљамо само једном брошуром коју смо наследили, што је недопустиво. Темељно сређујемо званични сајт ТСЦ, урадићемо и билборде , као и обележити туристичка насеља на Златару и сеоска домаћинства на територији општине, од којих се, иначе, њих двадесетак активно бави овом делатношћу. Власнике у протеклих неколико месеци подстичемо да се региструју и категоришу смештајне капацитете, а све са циљем да се овај важан туристички сегмент уведе у легалне токове – каже у разговору за „Варошке новине“ директорка Јаковљевић.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.