Сајам шанса за 2.000 незапослених

У понуди 80 радних места: Са Сајма у

У понуди 80 радних места: Са Сајма у

На Сајму запошљавања, одржаном данас у хотелу “Језеро” у организацији Националне службе за запошљавање , учествовало је 18 послодаваца који су понудили 80 слободних радних места различитих струковних профила.

Одзив је био одличан, а у шареноликој понуди послова предњачили су они текстилне струке (конфекционари и шивачи). Шансу да дођу до запослења имали су и дипломирани економисти, доктори ветерине, пољопривредни и шумарски инжењери, технолози, метало-стругари, пластичари, конобари, кувари, трговци, месари, пољопривредни и ветеринарски техничари, заступници продаје осигурања…

На евиденцији Филијале НСЗ која покрива општине Пријепоље, Нова Варош, Прибој и Сјеницу налази око 18.300 незапослених лица. Међу њима је око 2.150 Нововарошана чија је структура, кажу надлежни, специфична.

-Видан је проценат незапослених у категорији старијих од пет деценија живота, док је младих до 30 година нешто више од 15 одсто од укупно броја оних који траже запослење. На локалној евиденцији тржишта рада налази и 100 лица са факултетском дипломом. Овај Сајам је управо прилика за послодавце да пронађу квалификовану радну снагу и оформе интерну базу података о слободној радној снази, а уједно и шанса за незапослене да се у директом контакну наметну предузетницима и представе у најбољем светлу – казала је директорка пријепољске филијале НСЗ Ана Пејовић, пожелевши добродошлици учесницима скупа.



Сајам запошљавања отворио је председник нововарошке општине Радосав Васиљевић, који је нагласио да је императив у раду локалне самоуправе управо решавање проблема незапослености .Из локалног буџета за подстицај запошљавања током 2017. издвојено је 10 милиона динара, а исти износ определила је и НСЗ и то за реализацију програма стручне праксе, јавних радова и субвенција за теже запошљиве категорије незапослених.

- Бројни инвеститори заинтересовани су за улагање у златарски крај и зато очекујемо да ће у наредне три године бити велика потражња за квалитетном радном снагом. Апелујемо на људе без запослења да се пријаве на евиденцију НСЗ јер ће то бити један од услова за њихово радно ангажовање – казао је председник Васиљевић.

Он је истакао да се , поред турске фирме “Мерцер Траде” која већ послује у некадашњој индустријској зони у Кокином Броду и запошљава око 140 радника, ускоро очекује да део пословног простора бивше “Инове” закупи још једна успешна компанија, која планира да упосли стотинак Нововарошана.

–Обућару су већ закупили локални привредници који ће запослити двадесетак лица, а петнаестак нових радних места ускоро ће отворити и фирма “Ројал експрес” из Београда која се бави услугама “брзе поште“ – казао је председник општине.

Колико ће Сајам запошљавања имати ефекта, знаће се тек у неком наредном периоду када послодавци буду размотрили приспеле пријаве и радне биографије кандидата. Већина наших суграђана који су посетили манифестацију, нарочито они који на запослење чекају преко једне деценије, нису превелики оптимисти да ће на овај начин доћи до радног места, али се слажу са организаторима и челницима општинског руководства да би требало искористити пружену шансу.

-Не очекујем превише, али користим и ову прилику да дођем до запослења. По струци сам дипломирана економисткиња, одрадила сам приправнички стаж и данас сам конкурисала код двоје послодаваца који су изразили потребу за овим струковним профилом. Ситуација је таква да се мора бити активан у тражењу посла и ово је један од шанси да се својим ставом и способностима евентуално наметнем неком од послодаваца – каже  Елма Шуман, која већ дуже време покушава до дође до сталног запослења.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.