Библиотека: "Арзамас" најчитанија књига

Лане прочитали осам хиљада књига: из Библиотеке

Лане прочитали осам хиљада књига: из Библиотеке


„Арзамас“ ауторке Иване Димић, добитнице НИН-ове награде, тренутно је најчитанија књига у Библиотеци „Јован Томић. У врху читаности су и Басарина „Андрићева лествица ужаса“, Великићев „Иследник“, Баздуљова „Лутра од марципана“, књига „Па као“ Владимира Табашевића, „Хроника сумње“ Владимира Бајца, као и „Жена црвене косе“ Орхана Памука.

Традиционално су популарне домаће и стране списатељице, а белестристика и кримићи су и даље најбољи „мамац“ за домаће читалиште.

- Укуси домаће читалачке публике су различити, али, ипак, највеће интересовање код одраслих влада за белетристику и нешто „лаганију“ литературу. Читаоци често посежу и за романима чији су аутори овенчани престижним награда, књигама са тематиком из реалног живота, а најмање их, на жалост, интересују приче и приповетке. Све су популарнији кримићи, а у последње време посебно су тражени психо-трилери Ангелине Петровић – каже књижничарка Радмила Бјелић.

Листа читаности у Библиотеци „Јован Томић“ прилично се разликује од резултата упитника у мрежи осталих народних библиотека у Србији, по којима је, генерално говорећи, најчитанија књига у прошлој години био роман „Иследник“ Драгана Великића. Следи „Казна за грех“ Јелене Алимпић, „Теслина пошиљка“ Вање Булића, „Кућа сећања“ Филипа Давида, „Осама“ Владимира Кецмановића, „Кишни пси“ Дејана Стоиљковића... Иначе, Народна библиотека Србије ове године први пут није доделила традиционалну награду за најчитанију књигу у претходној години и то без икаквих образложења што је изазвало велику полемику стручне јавности.

Нововарошка Библиотека има око 500 чланова. Лане је кроз ову установу прошло укупно 5.711 читалаца који су прочитали 8.458 књига. Према подацима из извештаја о раду Библиотеке за прошлу годину, најчитанија је била страна књижевност (укупно прочитано 3.613 књига у овој области), док у домаћој тај број изоси 1.987. Из сегмента дечје литературе прочитано је 1.785. Најревноснији читаоци су основци и средњошколци , као и читаоци из категорије незапослених и пензионера.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.