Литија, праћена кишом, прошла градским улицама

У молитвеном ходу велики број грађана

У молитвеном ходу велики број грађана

Свечана литија прошла је јуче касно по подне градским улицама праћена јаком кишом. У молитвеном ходу учествовао је велики број грађана, а прави јунаци били су најмлађи који су по пљуску, без кишобрана, носили у колони барјаке и иконе.

Црквено-народну литију која је у недељу 7. јуна организована поводом славе Храма Свете Тројице и Нове Вароши, предводио је епископ милешевски Атанасије. Након молебана Пресветој Богородици, литија је прошла Улицом Светог Саве до Дома културе, па Улицом Солунских ратника и Карађорђевом поред зграде општинске управе и низ Вигњеве назад до цркве. Након повратка (око 20 часова) епископ Атанасије је у храму освештао кољиво и славски колач које су ове године припремили домаћини славе, Дејан Бијелић, Александар Друловић, Немања Мариновић и Милан Пивљаковић са својим породицама.

 – Данас је дан Цркве, најсавршеније заједнице која постоји, и на небу и на земљи. Нема савршеније заједнице од Цркве. То је заједница Бога и људи и анђела Божијих. На данашњи дан је основана Црква. Дух Свети је присутан свуда, али на жалост, срца људска најчешће су затворена за Њега. И онда у многим срцима нема места Богу Духу Светоме. Сви они који се у вери, нади и љубави отворе у молитви бивају насељени, обогаћени Духом Светим- рекао је епископ милешевски Атанасије честитајући славу.

Иначе, литија на Тројице обновљена је 2018. након пет година паузе. Прва литија након Другог светског рата кроз Нову Варош је прошла 2007. године док је на челу Милешевске епархије био епископ Филарет. Међутим, већ 2012. тај обичај је прекинут , због наводно салбог интересовања верника.

Литија је прошла градским улицама

Подршка браћи у Црној Гори

Најмлађи учесници литије

Литију је предводио епископ милешевски Атанасије

Освештани кољиво и славски колач

Домаћини овогодишње славе

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.