Због епидемије одложено освећење васкршње водице

Звона три пута дневно: Црква на Златару

Звона три пута дневно: Црква на Златару

Епархије милешевска и жичка, којима припадају православни храмови на територији општине Нова Варош, одлучиле су да одложе освећење васкршње водице по кућама верника „док не прође опасност и ризик по здравље народа“ . Како је саопштено, овај чин би се могао обавити и у време Петровског поста.

Одлука је донета на основу препорука Светог архијерејског синода Српске православне цркве, и препорука и мера Владе Републике Србије и других државних органа поводом ширења пандемије нове заразне болести познатије као вирус корона.

-Остала богослужења служићемо по устаљеном распореду, посебно Свету Литургију у којој се причешћујемо животворним Телом и Крвљу Христовом, најсавршенијим леком бесмртности- саопштено је синоћ из Кабинета епископа милешевског Атанасија (Раките).

Свештеницима је наложено да се на крају сваког богослужења, пре самог отпуста, наглас чита молитва против епидемије коју је саставио Патријарх румунски Данило.

-Придружујемо се одлуци Митрополије Црногорско-приморске о чешћој употреби црквених звона у време епидемија и налажемо старешинама градских храмова и настојатељима манастира да у свим храмовима у периоду од 8 до 18 часова, у временском интервалу од 2 часа, звоне звона (у трајању од 5 минута) до окончања епидемије. У мањим насељима и селима звонити најмање три пута на дан. Подсећамо да је црквено звоно глас целе Цркве Христове и као такво делује охрабрујуће на душе верника- кажу у Епархији милешевској.

Подели ову вест:

Коментари

    Објављени коментари представљају приватно мишљење аутора коментара, односно нису ставови редакције “Варошких новина”. Коментари који садрже псовке, увреде, претње, говор мржње и нетолеранцију неће бити објављени. Редакција “Варошких новина” задржава право избора коментара који ће бити објављени.